Aquest segon cap de setmana de maig han estat albirats i filmats en dron fins a set espècies de cetacis, dins el projecte Rorqual 2019 que duu a terme l’Associació EDMAKTUB, que mostra la gran biodiversitat que hi ha a les costes del Garraf. Malgrat l’escassa presència de balenes aquesta temporada, al llarg d’aquests darrers tres dies van passar per davant del litoral vilanoví el rorqual comú, el catxalot, el cap d’olla, el dofí ratllat, el dofí mular i el dofí comú.
Cal destacar que entre les espècies observades, el catxalot i, sobretot, el cap d’olla i el dofí comú són espècies poc freqüents o difíciles d’observar. Els rorquals i els catxalots vistos eren joves i anaven en grups d’almenys set individus. Hi ha també un cas que es va poder veure un catxalot acompanyat de caps d’olla. Un dels individus presentava lesions cutànies amb pèrdua de pell, que fan sospitar d’haver topar amb alguna embarcació. També es van veure escenes com la característica immersió del catxalot ensenyant l’aleta caudal. Finalment, també hi va haver un grup de caps d’olla que es van acostar a la barca del projecte d’investigació del Rorqual 2019 i que van nedar al seu costat; un grup familiar, característic de l’espècie, amb presència de cries joves.
Les observacions es van fer entre divendres i diumenge a l’altura de Vilanova i Sitges, entre les 18 i les 25 milles de la costa. Aquesta setena temporada consecutiva d’observacions essent dramàticament pobre quant a presència de rorquals comuns. L’Associació EDMAKTUB, que compta amb el suport del Club Nàutic Vilanova i la Fundació Barcelona Zoo, ho està analitzant i comunicarà properament les causes d’aquesta anomalia.