L’Associació Edmaktub ha albirat 146 balenes a la costa del Garraf aquesta temporada. Són els resultats del Projecte Rorqual 2022, una investigació sobre el rorqual comú i les condicions oceanogràfiques que afavoreixen la seva presència alimentant-se en la zona costanera central de Catalunya. Aquest 2022 ha estat, per tant, un any amb una elevada presència de balenes, seguint la tendència del curs passat, quan es van albirar uns dos-cents animals. Segons el president de l’Edmaktub, Eduard Degollada, “el vent i les pluges del mes de març van afavorir els pics de producció i la presència de plàncton, principal aliment dels rorquals, fins a finals del mes de maig”.

Per a la identificació dels rorquals, l’entitat ha apostat un cop més per la utilització de drons, una tècnia pionera a nivell mundial que ha permès indentificar 99 balenes, “un rècord anual pel que fa el número d’individus fins a dia d’avui”, asseguren. En aquest sentit, aquesta campanya l’Edmaktub també ha incorporat noves tecnologies que han suposat un gran avenç per al coneixement i la conservació del rorqual comú, com ara el software TimeZero, una ecosonda i una càmera tèrmica. L’ús de l’ecosonda, per exemple, ha estat clau per a la detecció de masses d’organismes, possiblement plàncton, allà on han vist rorquals alimentant-se. D’altra banda, la càmera tèrmica els ha permès identificar balenes a llargues distàncies: “Hem pogut detectar rorquals fins a 1.000 metres de distància i també hem pogut fer filmacions nocturnes, la qual cosa indica que és una eina molt útil per evitar col·lisions, principal amenaça d’aquests animals”.

Un cop finalitzada la temporada a la costa catalana, les balenes ja han començat a desplaçar-se cap a zones d’alta mar: “Ja hem vist que comencen a marxar cap a l’Atlàntic i que estan passant per Dènia i l’Estret”, explica Eduard Degollada, qui ha estat col·laborant amb la Universitat Politècnica de València durant els últims dies de campanya per observar les poblacions de balenes que s’alimenten en aquesta zona. Segons el president de l’entitat, a Dènia s’han localitzat tres animals que, fa unes setmanes, s’estaven alimentant a la costa catalana. “Això podria confirmar que els rorquals que s’alimenten aquí són de poblacions atlàntiques”, diu Degollada, tot i que no descarta que en aquesta zona també es puguin alimentar rorquals mediterranis.

FER UN COMENTARI