Festes de Sant Pere a Vilanova: la tradició pescadora portada al segle XXI

0
1695
Descoberta del cartell de les festes de Sant Pere, obra d'Òscar Estruga.

Dimarts es va presentar al Pòsit de Pescadors de Vilanova el programa d’actes de les festes de Sant Pere al barri de Mar i en honor als pescadors. Una autèntica festa major organitzada per la Confraria de Pescadors (a qui l’Ajuntament va decidir dilluns atorgar-li el Premi Roig Toqués d’àmbit local), amb una cinquantena d’actes per a tots els gustos.

Al llarg de la presentació es va descobrir el cartell de les festes, que enguany és obra de l’artista vilanoví Òscar Estruga, autor també de les escultures de Baix-a-mar Pasífae i Ariadna. Estruga hi reflecteix la tradició de la captura de peix amb el sistema tan nostrat a la Vilanova de fa 50 anys del rossegall.

Entre els actes destacats dels primers dies hi ha el concert líric amb la soprano Donatella Shiavone i el pianista Jorge Voronovitski (diumenge); la inauguració (dimecres) de l’exposició de fotos marineres d’Alexandre de Cabanyes, coincidint amb el 140è aniversari del seu naixement; el pregó a càrrec de l’escriptor Màrius Serra (dia 16); el concurs de pesca al llançat (dia 17).

De la setmana de Sant Joan en destaca la presentació del llibre La Vilanova i la Geltrú de mar, que recull costums, tradicions i 23 receptes de cuina marinera, fet per la Confraria (dia 21 de juny); el 45è concurs d’all cremat, limitat a 25 parelles, i la cantada d’havaneres (dia 24); la 38a Travessia nedant a la Platja de Vilanova (dia 25); i la cinquena Retrospectiva fotogràfica de Baix a Mar (dia 26).

Ja per Sant Pere, el dia 29, hi haurà les tradicionals missa cantada, l’homenatge als morts a la mar i ofrena floral, l’homenatge als pescadors jubilats i les vídues; i l’endemà, la subhasta de peix a l’antiga. La processó marinera en honor a Sant Pere serà l’1 de juliol.

FER UN COMENTARI