La Generalitat ja ha finalitzat el desplegament de la xarxa de fibra òptica al llarg de l’Eix Diagonal, que uneix Vilanova i Igualada, passant per Vilafranca. El desplegament ha partit del node ubicat a l’edifici de Neàpolis de Vilanova fins al punt d’interconnexió de la C-15 amb l’A2, a la capital de l’Anoia. Al llarg dels 40 km de recorregut s’han instal·lat punts de connexió que permeten a les operadores de telecomunicacions prestar serveis de connectivitat. De fet, actualment cinc companyies catalanes (XOC, XTA, Anxanet, Tecnocolor i Iguana) ja estan oferint l’alta velocitat a vuit municipis del territori, tant a les llars com a les empreses i polígons industrials.Es tracta d’Igualada, Capellades, La Pobla de Claramunt, La Granada, Santa Fe, Vilafranca i Vilanova. I n’hi ha dos més en projecció, Canyelles i Sant Miquel d’Olèrdola.

El desplegament d’aquesta tecnologia s’emmarca en una estratègia global del Govern de la Generalitat que es va iniciar el 2007 i que es proposa dos objectius en l’horitzó 2020: que totes les capitals de comarca estiguin connectades a la fibra òptica i que tots els municipis estiguin proveïts d’una connectivitat mínima de 30 megabits. Fites recomenades l’Agenda Digital Europea.

El projecte s’ha presentat aquest dijous a la seu de Neàpolis en un acte presidit per la consellera de Presidència Neus Munté, que ha destacat que “infraestructures com aquesta són determinants perquè els municipis, les empreses i els polígons industrials puguin ser competitius al segle XXI, el segle de la revolució digital”. Munté també ha subratllat que el desplegament d’aquesta xarxa “garanteix la igualtat d’oportunitats que suposa l’equilibri territorial i ens fa avançar cap a un model de creixement intel·ligent pel qual la Generalitat ha apostat des de fa anys”.

Al costa de les operadores locals
L’acte ha comptat també amb els paralaments dels alcaldes Marc Castells (Igualada), Pere Regull (Vilafranca) i Neus Lloveras (Vilanova), que han ressaltar les noves oportunitats que es generaran, i amb la intervenció del gerent de l’ADEPG Isidre Also, que ha animat “a aplanar el camí a les operadores locals, que són les que acaben contribuint al territori”. “Hem estat molt temps pidolant a les majors que invertissin al territori i no ho han fet. Ara que ja disposem de la infraestructura, hem d’apostar per les companyies de casa”, ha insistit.

El desplegament de la fibra òptica a l’Eix Diagonal ha suposat una inversió per part de la Generalitat de més de 375.000 euros.

FER UN COMENTARI