Finalitzen les obres del primer tram de la teulada de Santa Maria

0
462
SANTA MARIA 2020

Les obres de restauració que s’han estat duent a terme els darrers mesos a la teulada de la basílica de Santa Maria de Vilafranca han finalitzat aquesta setmana, després dels endarreriments provocats per la pandèmia de la covid-19.

El mur que sosté la teulada de la basílica ha estat netejat i les finestres han recuperat les dimensions originals, de manera que s’ha augmentat l’entrada de llum natural, i s’han col·locat unes noves portes de sortida als campanars de la façana. A la teulada lateral s’hi ha construït una pendent de plaques de pedra que segueixen la pendent de les restes que van aparèixer de la teulada gòtica original.

A la teulada principal s’han renovat les teules a la part inferior i s’ha instal·lat un sistema d’impermeabilització però s’hi manté la part superior amb peces velles per no alterar-ne l’aspecte, a excepció de la cresta de teules verdes que s’havien trencat, que s’ha substituït amb reproduccions.

Les bigues i rastrells de l’interior, malmesos pels corcs, també s’han canviat, i les encavallades han rebut un tractament contra els xilòfags. La part exterior de les voltes també s’ha netejat, ja que havia acumulat una gran quantitat de deixalles en els darrers 60 anys que en dificultava la seva lectura. Ara es pot veure la cara interior dels murs i els passadissos que accedeixen als contraforts, on hi ha les canalitzacions de les gàrgoles i que formaven part de l’estructura original de l’església al segle XV.

Apadrina una teula

La campanya de finançament de Santa Maria 2020 segueix en peu, ja que la restauració de la teulada s’ha de fer en quatre etapes i encara en queden tres. L’etapa que acaba de finalitzar s’ha cobert amb una subvenció de la Generalitat, donacions particulars i els beneficis obtinguts per la campanya Apadrina una teula, que té un cost de 40 euros per teula o 700 euros per cada metre quadrat que es vol contribuir a arreglar.

La campanya es mantindrà activa fins que s’acabi la remodelació de tota la teulada. En aquesta línia, al mes d’agost s’organitzarà una exposició de teules que s’han cedit a artistes penedesencs que es posaran a la venda amb preus d’entre els 100 i 300 euros, que es destinaran a la reforma. També es pot participar a la campanya adquirint productes de marxandatge de la basílica cada dissabte a la cripta de Santa Maria i a l’església de Sant Francesc.

FER UN COMENTARI