La Fira del Gall 2016 de Vilafranca ja té dates, 17 i 18 de desembre, com sempre el cap de setmana previ a Nadal. Entre les novetats anunciades hi ha que serà el primer any en què el Gall del Penedès ja compta amb la seva IGP.

El Departament d’Agricultura de la Generalitat en va atorgar aquest reconeixement el 14 de juliol. Lligat amb això, s’aprofitarà la primera fira del gall sense la presència d’Amadeu Francesch, recentment traspassat, per retre homenatge a qui va ser l’impulsor de la recuperació de la raça de Gallina Penedesenca. Es farà posant el seu nom al Concurs de la Raça de la Gallina Penedesenca. Francesch, juntament amb el veterinari Antoni Jordà, van recórrer durant els anys 80 les masies del Penedès a la recerca dels darrers exemplars que quedaven de raça autòctona. Entre 2008 i 2014 va ser el principal responsable del programa de recuperació i millora de les races de gallines catalanes. Tot i que la seva activitat fou científica com a genetista, va estar sempre al darrere d’iniciatives com la constitució de l’Associació de Criadors de la Raça Penedesenca, la consecució de la IGP o la Fira del Gall.

Una altra novetat serà la raça convidada a l’exposició i al concurs: l’Espanyola Cara Blanca, la raça més antiga criada del Mediterrani, que és originària d’Espanya, des d’on es va portar al Carib i a la resta d’Amèrica.

FER UN COMENTARI