L’Ajuntament ha decidit cuidar el públic adolescent i ha multiplicat en més del 50% el pressupost de Fires i Festes d’aquest 2018, que arriba als 100.000 euros, per tal d’incorporar-hi una àmplia oferta musical desdoblada fins a altes hores de la matinada els tres dies centrals de la festa. Serà les nits del 7, 8 i 9 de setembre en dos escenaris paral·lels, al parc de la Rambla i al parc Lluís Companys (zona pistes del Gat Cendrer).

La regidora de Cultura Montse Medall, se sorprèn que “si programem música en directe durant moltes hores, la gent jove està pel que ha d’estar” i baixa el botellon i el trencament de mobiliari urbà, de manera que l’objectiu és “cuidar” aquest públic adolescent.

Així, la nit del 7 hi haurà l’empalmada amb la festa d’Adolescents.cat i el dj Sendo al Gat Cendrer, i els concerts d’Ovella Xao (música festiva amb influències d’ska i reggae) i Tribade (rap) al parc de la Rambla. El dia 8 es farà al parc de Lluís Companys la festa Flúor amb els dj Adrià Ortega, Enka i Moncho, i al parc de la Rambla actuaran els rumbers vilafranquins Derrumband i El Diluvi (mestissatge mediterrani). I el dia 9 hi haurà, per una banda, la Festa Dj amb Dani Pintado, Sergi Montané, Gina, Artiks i Pitu Rojano (pl. Companys), i per l’altra, el concert d’Obeses (pop-rock) i Séptimo A (reggae) al parc de la Rambla.

Pregó d’agermanades

El pregó de Fires anirà enguany a càrrec de les alcaldies de dues de les tres ciutats agermanades: Josefa Jurado (Cañete la real) i Joseba Izaguirre (Zegama); per motius d’agenda, Bastia Umbria no hi podrà ser. A més, en acabar el predicot hi haurà un intercanvi cultural entre les tres localitats, amb la dansa com a fil conductor, que s’institucionalitza a partir d’enguany ja que sempre, en endavant, després del pregó s’acabarà amb una mostra folklòrica, segons ha relatat Medall.

Altres actes destacats són que es repetirà l’experiència de l’any passat de dues hores de música al carrer del dia 7 a la tarda; hi haurà una nit d’humor amb el monòleg que oferirà Mal Martínez (producció d’El Terrat); per primer cop s’instal·larà una pantalla gegant en algun lloc –a concretar– de Sant Sadurní, per tal de poder seguir en directe la Festa de la Fil·loxera sense ser-hi present; i el públic infantil comptarà amb una oferta àmplia, entre l’esperat espectacle d’aigua, un concert i titelles.

Últim llibre-programa

La dissenyadora Laia Oliver ha creat un cartell de Fires i Festes que posa al bell mig un gotim de raïm, al·legòric als orígens de les Fires, i tot d’elements al seu voltant que identifiquen les Fires del segle XXI: focs artificials, fil·loxera, música, diables, sardanes, bombolles de cava, espardenyes de vetes…, tot relligat amb un llaç groc que és una picada d’ull al clam de llibertat pels presos polítics. Oliver ha rebut l’encàrrec, a més, de canviar de cara a l’any que ve el format de llibre-programa de Fires i Festes, que és igual des de fa 101 anys. Serà, doncs, el de 2018, un llibre-programa de col·leccionista.

FER UN COMENTARI