Els pressupostos municipals són, en bona part, la traducció del projecte polític de qui governa en números; d’aquí la rellevància del debat que es genera cada any entre l’octubre i el desembre.

Malgrat hi hagi aspectes que no podem modificar sense confrontar-nos amb l’Estat, hi ha més marge d’actuació del que massa sovint es dóna per entès, i així ho demostren col·lectius com la Plataforma per una fiscalitat justa, social i solidària, que fa temps que treballa propostes perfectament viables.

Des de la CUP de Vilafranca pensem, i compartim, que un canvi de model en la fiscalitat és possible, partint d’una premissa ideològica que no és compartida però que trobem imprescindible: cal aplicar mesures de redistribució de la riquesa per tal de garantir la qualitat i accessibilitat dels serveis públics fent que cadascú hi contribueixi en funció de la seva renda.

Com a projecte polític municipalista tenim el deure d’explorar totes les possibilitats per introduir criteris de progressivitat fiscal, ja sigui amb tarificació social o amb sistemes de bonificacions i subvencions. Sovint se’ns ha dit que aquestes mesures eren impossibles, massa complexes o fins i tot il·legals, però la realitat s’entossudeix a demostrar ben bé el contrari.

I afegim: amb les eines de fiscalitat de sempre però amb nous objectius i punts de vista, també es poden afavorir altres polítiques com facilitar que es posin pisos a lloguer social o que es potenciï l’eficiència energètica i altres conductes ambientalment responsables, si qui governa així ho vol.

Maria Ferrerons
Regidora de la CUP de l’Ajuntament de Vilafranca

FER UN COMENTARI