Formar joves i persones vulnerables com a pagesos per preservar la vinya al Penedès

0
1024
Veremadors (foto: Gemma Sánchez - ACN)

La Generalitat ha reconegut com a Projecte Singular la proposta conjunta de les cooperatives Covides, Entrem i Actua per donar formació com a pageses a persones vulnerables o en situació d’exclusió, com a via per fomentar l’economia social i solidària, donar una sortida laboral a aquests col·lectius i, alhora, ajudar al canvi generacional del sector vitícola penedesenc, a fi que es preservi la vinya i no acabi abandonada o en mans de grans propietaris.

Tres cooperatives

Les tres cooperatives penedesenques han rebut una subvenció de 160.000 euros per explorar durant un any i mig la viabilitat d’aquest projecte de millora de l’ocupabilitat de les persones joves i no integrades en els sistemes d’educació. Un projecte que la Generalitat ha valorat que és extrapolable a altres sectors del camp i de Catalunya.

El projecte CoopEra vol aprofitar els punts forts de cadascuna de les tres cooperatives participants: l’experiència d’Actua amb joves, la d’Entrem amb persones en risc d’exclusió social i laboral i la de Covides com a empresa que reuneix molts pagesos.

Juli Silvestre, gerent d’Entrem, explica que durant aquest 2020 i el 2021 es perfilarà tota una cartera de serveis a la carta per tal que la pagesia pugui triar els que més li convingui en cada cas: relleu generacional en cas de jubilació del pagès, mà d’obra puntual per a serveis concrets, ser socis en cas que l’hereu de la finca es vulgui dedicar a l’enologia i cedir la gestió del treball a la vinya, realitzar determinats treballs al celler, etc. Totes aquestes feines s’haurien d’incorporar posteriorment a la cartera de serveis d’Actua i d’Entrem.

Segon Singulars

També Entrem ha rebut un segon Singulars, en aquest cas per ajudar al procés d’integració orgànica de les dues cooperatives que en formen part, Nou Verd i Nou Set.

Amb aquesta fusió es crea una única cooperativa de segon grau, tal com recomanava el pla estratègic de l’entitat elaborat al 2019, amb la voluntat d’enfortir les entitats de l’economia social i solidària guanyant volum, i sense que es perdi cap lloc de treball. Ans al contrari, entre els dos singulars es calcula que es poden crear una quarantena de llocs de treball.

FER UN COMENTARI