Els nou antifeixistes vilafranquins investigats per enfrontaments amb la PxC aniran a judici

0
1404
Vuit dels nou encausats, a les portes del Jutjat (foto: ACN).

Els nou antifeixistes de Vilafranca del Penedès investigats per un enfrontament contra membres de Plataforma per Catalunya (PxC) en una manifestació de l’any 2010 aniran a judici. Se’ls acusa de desordres públics, atemptat a l’autoritat, lesions i danys. Vuit dels nou acusats –un viu fora del país- han comparegut aquest dijous davant el Jutjat Penal número 1 de Vilanova i la Geltrú per assistir a una vista de conformitat que evités el processament. Amb tot, la Fiscalia no ha exposat cap proposta al•legant motius tècnics, alhora que els investigats no haurien pogut debatre cap possible acord perquè faltava un dels acusats. Amb tot, a la sortida dels jutjats, els vilafranquins han assegurat que eren escèptics davant la negociació amb la Fiscalia, i han explicat que només haurien comparegut els nou per acceptar evitar el judici “si el ministeri públic hagués plantejat l’absolució”. Com que no hi ha hagut marge per cercar un acord, el cas s’ha derivat al judici previst pel 13 de novembre, on els investigats s’enfronten a penes de 2 anys i 9 mesos de presó.

Fa un any, el magistrat va proposar l’arxivament de la causa perquè considerava que els delictes havien prescrit, però ara l’ha reobert a petició de la Generalitat, que actua com a acusació particular perquè durant els fets van resultar ferits dos agents dels Mossos d’Esquadra i es va malmetre un vehicle policial. A resultes de la reobertura, els encausats han comparegut davant el jutjat en una vista que oficialment havia de servir per trobar un acord amb la Fiscalia que servís per evitar el judici. Els investigats, però, l’afrontaven com un “tràmit”, ja que no confiaven en arribar a cap entesa.

Al seu torn, el ministeri públic no ha detallat cap proposta, de manera que manté la petició de penes de 2 anys i 9 mesos de presó, així com el pagament de diversos imports en concepte de responsabilitat civil. En concret, reclama 434 euros per a un dels agents ferits, 856 euros per al segon agent ferit –que al•lega haver patit seqüeles- i 669 euros per a la Generalitat pels danys produïts a un cotxe dels Mossos d’Esquadra. L’acusació particular se suma a aquesta demanda de condemna.

A la sortida dels jutjats, Àlex Vendrell, un dels investigats, ha criticat que els nou processats siguin tots membres del teixit associatiu antifeixista de Vilafranca del Penedès, sense que hi hagi cap acusat de Plataforma per Catalunya, ja que ha assegurat que l’acarament va ser mutu. En declaracions a l’ACN, ha reconegut que van participar a una protesta a finals del 2010 per rebutjar la trobada popular que Plataforma per Catalunya celebrava a Vilafranca, però ha negat haver provocat desordres públics.

“Ens vam trobar amb insults i llançament d’objectes dels feixistes a qui havíem anat a dir el nom del porc”, ha relatat Vendrell, assegurant que la manifestació on ell participava es va limitar a “escridassar” els membres de Plataforma per Catalunya “però sense llançar cap objecte”. Al mateix temps, ha lamentat que es detingués amb posterioritat les nou persones que ara aniran a judici, ja que ha assegurat que “no hi ha cap foto incriminatòria” i sosté que l’acusació es basa en el perfil individual dels acusats, i no en fets provats. La defensa insisteix en demanar l’absolució dels nou encausats, que seuran al banc dels acusats el 13 de novembre.

FER UN COMENTARI