Fred, pedra, pluja, gebre i neu al Penedès

0
1778
Temporal dilluns a la nit a Canyelles.

El fred, la neu i també la calamarsa han estat els protagonistes meteorològics de les últimes hores al Penedès. Dilluns a la tarda/vespre van començar a baixar les temperatures i va començar a nevar a les cotes altes, per anar baixant progressivament en direcció a la marina. A la nit va gebrar boi a tot el Penedès.

Neu a Sant Joan de Mediona.
Neu a Sant Joan de Mediona.

On més va quallar la neu va ser a la Llacuna (Anoia). Segons @Meteollac, al vespre van acumular-se fins a 3 cm a la cota 813 i el poble (cota 616) va quedar totalment enfarinat, amb 1,5 cm. Era fosc i les màquines llevaneus van començar a treballar per retirar la neu de totes les carreteres que hi conflueixen. Encara dimarts al mata la bisbal de mar.is mespertar amb els vidres i els sotresehicles que estaven aparcats a la via p hi conflueixen. Encara dimartí hi havia plaques de gel a la carretera de Santa Maria de Miralles i temperatures sota zero. El poble es va llevar a -5º (havia arribat a -6,8º, segons el Meteocat) i era una autèntica pista de gel.

També havia nevat a Mediona o Pontons. Però la nevada no va quedar només a les crestes de la vegueria. Dilluns a la nit i de matinada va arribar també a la serralada Litoral; per exemple, a la urbanitzaci Daltmart arribar a la nit a la urbanització Daltmar (Olèrdola i Canyelles). A Canyelles la temperatura va caure en picat, arribat de nit a -3,3º a les cotes altes.

La gelada va ser generalitzada. La pluja que havia caigut durant la tarda i vespre a bona part del Penedès es va convertir de nit, amb la baixada de temperatures, en gebre, de manera que fins i tot a Vilanova els vehicles que estaven aparcats a la via pública a la nit es van despertar amb els vidres i els sostres glaçats, sobretot als barris perifèrics més allunyats de mar. També a Vilafranca, on es va arribar a -3º.

Neu i calabruix a Sant Jaume dels Domenys.
Neu i calabruix a Sant Jaume dels Domenys.

Al Baix Penedès, malgrat nevar lleugerament al Montmell o Sant Jaume dels Domenys (amb calabruix -2º de temperatura, segons @Meteodomenys), el fenomen meteorològic més destacat, juntament amb el fred, va ser la forta calamarsada que va caure a la tarda. A la Bisbal, en tan sols cinc minuts, van quedar els carrers completament blancs de la pedregada. I a la plaça Germans Trillas de Coma-ruga, tres quarts del mateix. De l’interior fins a la costa, doncs. A Banyeres, es van acumular 11 litres de pluja i també va nevar, segons el meteoròleg Pere Almendárez.

FER UN COMENTARI