Freixenet s’ajuda d’un dron per adobar la vinya

0
4338

El Grup Freixenet va començar dilluns una prova-pilot d’adob que té tots els números de convertir-se en un pas endavant per al conjunt de la vitivinicultura d’arreu: s’adoba la vinya amb una precisió quasi mil·limètrica gràcies a la informació que un dron dóna al pagès, per tal d’abocar a cada pam de terreny la quantitat exacta que es necessiti de fertilitzant. Ni més, ni menys.

El responsable de vinyes de Freixenet, Salvador Escoda, explica que un aparell volador sense pilot va prendre imatges de 300 hectàrees de vinya durant l’època en què el cep tenia més vigor, a l’estiu. Amb aquesta radiografia del terreny, l’empresa sap exactament la situació en què es troba la vinya, amb una precisió de dos-tres ceps. Aleshores s’analitzen quines necessitats de nitrats hi ha per cada tram de vinya, es fa un pla d’adobat i es bolquen totes les dades a un ordinador que porta a bord el tractor, que mitjançant GPS sap en cada moment on es troba i dóna un senyal a les electrovàlvules del remolc per tal que obri més o menys les comportes del dipòsit que porta al darrere.

 

FREIXENEDA_ordinador

L’experiment s’ha començat a fer a la finca La Freixeneda i s’estendrà al llarg de 300 hectàrees, fins a principis d’abril. Escoda explica que la nova tipologia d’adobatge es pot estendre a tota l’agricultura i a tota la pagesia.

El responsable de Freixenet ha dit que “és important dosificar l’adob exacte a cada planta perquè si posem massa adob i li donem un excés de vigor, el raïm perdrà qualitat (s’engreixarà, s’acabarà rebentant i es podrirà), i també per qüestions de medi ambient és important tirar la quantitat justa per no contaminar el sòl”.

Com que el vigor de la planta no està subjecta a les condicions meteorològiques concretes de cada any, sinó més aviat a la tipologia de sòl, l’escanejat en dron no cal fer-se cada any.

FER UN COMENTARI