Front comú comarcal contra dos projectes de planta fotovoltaica al Baix Penedès

0
945
Alcaldies del Baix Penedès, en un solar agrícola afectat.

Front comú dels alcaldes del Baix Penedès en contra de la ubicació en terrenys agrícoles de dues plantes fotovoltaiques. En el darrer Consell d’alcaldes del 2020 s’ha aprovat per unanimitat un manifest per tal d’exigir la retirada de dos avantprojectes per generar energia solar, que afectarien els termes municipals de la Bisbal, Banyeres, l’Arboç, Llorenç i Sant Jaume dels Domenys. Aquest consens es va escenificar dimarts amb la lectura d’un manifest en un dels terrenys agrícoles afectat, a la Bisbal.

En el manifest s’afirma la voluntat d’apostar per un model energètic basat en energies netes, de proximitat i autosuficiència que comportin un impacte positiu pel territori i el seu entorn. Amb tot, es deixa clar que aquest model no pot justificar l’agressió mediambiental, paisatgística i patrimonial de la comarca. Per això, s’aposta per integrar l’energia sostenible als polígons industrials existents, potenciant la instal·lació de plaques fotovoltaiques als sostres de les indústries i en parcel·les buides, però no en sòl agrícola.

La Planta ISF Castellet, si s’aprovés, afectaria als municipis de Sant Jaume, Llorenç, la Bisbal, Banyeres i l’Arboç, on s’instal·larien 92.583 mòduls per tenir una potència total de 45MWn i 50MWins de potència pic. Ocuparia una superfície de 78,10 hectàrees, totes de terreny agrícola.

La planta solar fotovoltaica de Les Planes, de la Bisbal, tindria 5.928 kWp, 11.400 panells, ocuparia una superfície aproximada de 9,3 hectàrees, en terrenys agrícoles totes, i a tocar de la zona urbana i de la xarxa Natura 2000.

De moment, els ajuntaments afectats i el Consell Comarcal hi han presentat al·legacions i proposen treballar conjuntament amb l’empresa interessada per buscar altres ubicacions en sòl industrial o bé a les teulades de naus industrials. L’empresa, per ara, no s’ha posat en contacte amb cap ajuntament, que se n’han assabentat pel seu dret a presentar al·legacions de l’avantprojecte.

FER UN COMENTARI