La Fundació Apel·les Fenosa va rebre ahir dimecres al vespre el Premi Nacional de Cultura que concedeix anualment el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), en un acte celebrat al teatre Municipal La Sala de Rubí que va estar presidit pel president de la Generalitat carles Puigdemont.  El jurat va reconèixer la posada en valor que ha fet la fundació de l’obra de l’escultor, amb una rellevant projecció europea des de la casa del Portal del Pardo. Les exposicions monogràfiques que s’hi exhibeixen expliquen les relacions que Fenosa va mantenir amb creadors rellevants de l’avantguarda històrica com Nicolas de Stäel, Paul Éluard, Jean Cocteau, Picasso o Coco Chanel.

L’alcalde del Vendrell, en el moment d’agrair el premi, va expressar el desig que aquest serveixi per a que la gent conegui encara més la figura de l’escultor Apel·les Fenosa “un artista català del segle XX, exiliat dues vegades i enterrat a París, que va ser lloat i estimat per les personalitats més brillants de la cultura europea del seu temps, com Pablo Picasso, Jean Cocteau, Paul Eluard, Tristan Tzara, Coco Chanel, Pablo Neruda, César Vallejo, o Carles Riba i Salvador Espriu”. I alhora, va afegir Carnicer, el guardó ha de servir “per a que els catalans visitin el nostre Museu, instal·lat al Vendrell en una Casa Palau renaixentista, que va ser el taller d’estiu de Fenosa, i que conserva un aura especial, amb un jardí d’escultures que fa que els que ho visiten marxin amb un grau elevat de sensibilitat i satisfacció”.

Durant l’acte, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va reivindicar el paper fonamental de la cultura en la nostra societat i va assegurar que encara “no li hem retornat tot el que ha fet”. “A aquesta obra ingent que ens ha salvat mots i esperit li devem justícia, reconeixement i respecte. La cultura ens ha salvat com a societat viva, desperta i esperançada, que avui té una vocació imparable de contribuir al món a través de la creació més genuïna”, va destacar.

Altres guardonats

A més de la Fundació Apel·les Fenosa, el CoNCA ha distingit enguany a l’editor Josep Cots; la fotògrafa Maria Espeus; l’escriptor Joan Francesc Mira; el compositor Hèctor Parra; el cantautor Raimon; el director de FICOMIC (entitat organitzadora del Saló Internacional del Còmic i del Saló del Manga a Barcelona), Carles Santamaria; el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya; el director i productor de cinema Albert Serra i l’actriu Emma Vilarasau.

S’inaugura “Coco Chanel – Apel·les Fenosa i el Ballet Bacchanale”

Aquest dissabte la Fundació Apel·les Fenosa inaugurarà la mostra Coco Chanel – Apel·les Fenosa i el Ballet Bacchanale, en què es reprodueix alguns dels objectes del ballet que Dalí i Coco Chanel van estrenar a Nova York el novembre de 1939. Objectes amb què Fenosa va col·laborar.

FER UN COMENTARI