Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha anunciat que reobrirà el Funicular de Gelida a finals del 2018 per restablir el servei turístic dels caps de setmana, que està aturat des de fa més d’un any. La previsió és que el pròxim 15 de maig es licitin els treballs de reparació del comboi. L’actuació, valorada en 1,5 milions d’euros, consistirà en la renovació de les caixes del funicular i de les rodes i es farà efectiva respectant el seu estil històric.

De principis del segle XX

El Funicular de Gelida, que uneix l’estació de tren amb el centre urbà del poble, es va inaugurar el novembre de 1924, construït per l’enginyer menorquí Santiago Rubió.  A principis dels anys 80, FGC es va fer càrrec del funicular i va emprendre un procés de modernització que va permetre oferir un servei regular fins al 2012, any en què FGC va reorganitzar els seus serveis per ajustar l’oferta a la demanda i racionalitzar despeses.

En el marc d’aquesta reorganització es va substituir el servei del funicular per un nou autobús urbà, amb un recorregut ampli i diverses parades al municipi. Ferrocarrils va decidir preservar el valor històric i patrimonial del comboi, mantenint-lo en servei durant els caps de setmana i dies festius. El març del 2016, però, es va aturar completament el servei com a conseqüència d’una avaria detectada en una revisió periòdica. Tal com s’explica des de FGC, “el temps d’aquest procés de reparació s’ha vist afectat per l’antiguitat del funicular i pel fet que a l’haver desaparegut el fabricant original no resulta senzill l’adquisició de recanvis”.

Set trens turístics 

Un cop en marxa, a finals del 2018, el funicular de Gelida se sumarà a l’oferta de trens i funiculars d’època que Ferrocarrils  està desplegant a Catalunya. A part del Tren dels Llacs, que uneix Lleida i la Pobla, el Tren del Ciment (Pobla de Lillet-Castellar de N’Hug), i el cremallera i funiculars de Montserrat, properament es posaran en marxa un comboi de principis del segle XX que farà un trajecte de 40 minuts entre Sant Boi de Llobregat i Monistrol de Montserrat i un tren per fer enoturisme pel paisatge del Bages.

FER UN COMENTARI