Gelida i Sant Llorenç faran una consulta per sortir de la regió sanitària de Martorell

0
2218
El Castell de Gelida. Foto: CIC

Gelida i Sant Llorenç d’Hortons són els dos únics municipis del Penedès que aquest dilluns no ha entrat a la fase 1 de desconfinament. El fet de pertànyer a la regió sanitària de Martorell, és a dir, de tenir assignat com a hospital de referència el de Martorell, en zona limítrof amb el Baix Llobregat, en aquesta ocasió els ha perjudicat ja que s’han quedat en la fase 0,5, a diferència dels altres 25 municipis de l’Alt Penedès. La població ho viu amb resignació, però les alcaldies dels dos ajuntaments han manifestat la voluntat de demanar l’opinió de la ciutadania quan s’acabi la pandèmia, ja sigui en una enquesta, amb consulta ciutadana o en qualsevol altre format encara per determinar, per saber qui la població majoritàriament vol mantenir-se a la regió sanitària de Martorell, o anar a la de l’Alt Penedès.

L’alcaldessa de Gelida, Lluïsa Llop, ha estat la més contundent i s’ha manifestat clarament a favor d’anar amb la resta de la comarca: “és un problema estructural perquè durant molts anys no teníem accés en direcció sud de l’autopista i si teníem una urgència, anàvem cap a Martorell”. Ara, però, això ja no té raó de ser. Com que creu que la decisió és prou important, demanarà l’opinió del veïnat gelidenc abans de sol·licitar, o no, al Departament de Salut de la Generalitat, si formar part de la regió sanitària de l’Alt Penedès i Garraf.

L’alcalde de Sant Llorenç, Jordi Ferrer, també creu que cal demanar a la ciutadania què en pensa, perquè de la mateixa manera que “hi ha molta gent que té històricament té molta tirada cap a Vilafranca, i per idiosincràsia estem més identificats amb el Penedès, ens sentim Penedès, amb aquest entorn privilegiat de vinya, també molta gent treballa a Barcelona i fa servir més Martorell i Barcelona que la comarca”. Com a ajuntament, ha manifestat que “no tenim un posicionament clar”, per això ho vol consultar.

La decisió d’adscriure Gelida i Sant Llorenç a l’hospital de Martorell ve dels anys 90, quan no hi havia, efectivament, accés sud a l’AP-7 a Gelida, i tampoc hi havia l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès nou (inaugurat al 1995).

La fase 0,5 de desescalada que ha entrat en vigor aquest dilluns als dos municipis permet obrir els comerços de menys de 400 m2 sense cita prèvia; els bars i restaurants poden oferir menjar per emportar o portar-lo a domicili, però no obrir terrasses; han de romandre tancats gimnasos i centres esportius; es pot participar en activitats de culte amb un terç de l’aforament, i els funerals i vetlles tenen un límit de 15 persones a l’aire lliure i de 10 en un recinte tancat; i no s’autoritzen trobades de familiars i amics, entre altres.

FER UN COMENTARI