La Síndica de Greuges de Vilafranca, Glòria Valeri, ha anunciat formalment que deixa el seu càrrec. Després de 16 anys al capdavant de la institució, Valeri creu que cal una renovació. Malgrat demanar la major celeritat possible a l’Ajuntament perquè cerqui un substitut, ha assegurat que, per compromís, no abandonarà el seu càrrec fins que el relleu es faci efectiu.

Encara no s’ha sortit de la crisi

L’anunci el va fer en el ple municipal d’ahir dimarts, en el qual va presentar l’informe de la sindicatura relatiu al 2016. Un any en què s’han atès 104 consultes i s’han obert 59 expedients per queixes ciutadanes. “Tant les consultes com les queixes han incrementat el 2016, això demostra que la sindicatura municipal és una institució cada cop més coneguda i utilitzada pels ciutadans”, va explicar Valeri.

Tot i que durant el 2016 només hi va haver una queixa relativa a l’atenció rebuda pels Serveis Socials, es van rebre moltes consultes de persones amb problemes d’habitatge, econòmics, laborals i socials, fet que, segons Valeri, demostra que la ciutadania continua patint els efectes de la crisi econòmica. “Ja fa mesos que se’ns vol fer creure que estem sortint de la crisi, però en canvi els que treballem a peu de carrer veiem cada dia que aquesta suposada recuperació no està arribant a les capes socials més baixes”, va lamentar Valeri, que va emplaçar a tots els regidors de l’Ajuntament a no fer una lectura triomfalista de les dades.

Valeri també va demanar a l’Ajuntament una major atenció per les persones que pateixen algun tipus de problema mental i per a la gent gran que està sola, dos col·lectius que presenten un alt grau de vulnerabilitat.

Expedients vinculats a la Policia Local
Dels 59 expedients cursats el 2016, una trentena van ser relatius a actuacions de la Policia Local, un fet habitual cada any. Valeri va voler deixar clar que la majoria d’agents del cos fan “molt bé” la seva feina i es va mostrar taxativa pel que fa a les infraccions de trànsit: “no es pot confondre tenir drets amb no respectar la legalitat ni els nostres conciutadans que compleixen les normes de circulació”.

Amb tot va voler matisar que, en algunes ocasions, l’actitud dels agents podria ser més amable i pedagògica per evitar la percepció que la Policia és una institució allunyada de la ciutadania. També va animar a l’Ajuntament a ampliar l’ús de fotografies i vídeos a la zona blava, que han resultat determinants per resoldre amb objectivitat conflictes generats per la retirada d’un vehicle de la via pública.

Finalitzada la seva intervenció, tots els grups de l’oposició van demanar al govern que el nou Síndic de Greuges sigui una persona que aconsegueixi el consens dels 21 regidors del ple. El govern s’hi va comprometre.

FER UN COMENTARI