Glòria Valeri tanca un cicle de 16 anys com a síndica de greuges a Vilafranca

0
1930

Feia gairebé mig any que ja no exercia, des que Jaume Rafecas li va agafar el relleu a principis d’any, després que ella mateixa hagués demanat no seguir amb la tasca. Però li quedava un darrer tràmit: passar pel Ple i fer el seu darrer informe, corresponent a l’any 2017.

Glòria Valeri ha tancat aquest dimarts un cicle que ha durat setze anys (al maig n’hauria fet disset). Valeri ha estat la síndica de greuges de l’Ajuntament de Vilafranca, desinteressadament, sempre amb vocació de servei a la ciutadania, durant dues terceres parts del temps que fa que hi ha Sindicatura a la vila. 25 anys, ja. I hi ha deixat petjada. Tots els grups municipals li van agrair la feina duta a terme de mediació entre la ciutadania i l’administració local en els conflictes que anessin sorgint i que ho fes amb diligència i amb amor per la comesa.

El seu repàs a aquests setze anys ha estat emotiu. Les seves primeres paraules ja han posat en relleu el seu tarannà: “la meva principal feina ha estat escoltar”. El seu primer objectiu: “que el ciutadà “no se senti mai desemparat”. I en setze anys ha escoltat i emparat més de 2.000 persones que li havien demanat ajut: 760 queixes i 1.228 consultes. I una dada eloqüent: el 44% dels casos els ha resolt amb mediació, és a dir, ni tu ni jo. Diàleg i pacte.

Del 2017 n’ha destacat un descens dels casos i ha insistit en una queixa que es ve repetint de fa uns quants anys: l’Ajuntament no té massa cura a comunicar-se amb la ciutadania, amb explicar-li si ha resolt o no el cas. L’alcalde Pere Regull li ha explicat per què: “les xarxes socials han fet que les relacions amb el ciutadà hagin augmentat de manera terrible i no tenim personal per respondre tot el que demana”. També ha insistit Valeri a sol·licitar posar més recursos i personal per resoldre problemes derivats de la crisi, o si més no demanar a la Generalitat -si és la seva competència- que ho faci. El seu comiat va ser per demanar a l’Ajuntament que apliqui “la lògica, el sentit comú, l’equitat, i sobretot escolteu, escolteu, escolteu la ciutadania”. I hi va seguir una llarga ovació de tota la sala, on hi havia també la presència de diversos síndics o exsíndics (com Josep Ibars, exsíndic a Vilanova) que van voler compartir amb Valeri el seu darrer acte de servei com a síndica.

FER UN COMENTARI