Govern i oposició de Vilanova, enrocats en el debat sobre l’estat de la ciutat

0
729

Dilluns a la tarda va tenir lloc per via telemàtica el debat sobre l’estat de la ciutat que està previst que es faci a mitja legislatura, i que no va ser altra cosa que l’escenificació de les posicions enrocades de govern, per una banda, i oposició, per l’altra, que és una constant de tot el mandat. Els tripartit de govern (ERC, JxC i CUP, més l’alcaldessa i republicana Olga Arnau) van fer un repàs a bona part de les accions de govern dutes a terme de mitjan 2019 ençà, com a mostra de la molta feina realitzada, mentre que l’oposició (PSC, Cs i Som VNG) van subratllar la seva inoperància i la petjada negativa que està deixant sobre la ciutat.

Va obrir el diàleg de sords –perquè de debat, no n’hi va haver– l’alcaldessa, que va afirmar que malgrat la pandèmia, s’ha executat el 55% del pla de mandat i que “tenim una ciutat millor de la que vam trobar”. Arnau va assegurar que “no hem vingut a gestionar, sinó a transformar”, i va posar com a exemple del seu bon fer la gestió duta a terme en episodis excepcionals com l’esclafit, el temporal Gloria i la covid-19. També va apuntar que s’ha incrementat un 15% la plantilla de la Policia Local i que ara les obres no es guarden per a vigílies d’eleccions sinó que es fan durant tota la legislatura.

Juan Luís Ruiz (PSC) va sortir del cofoisme per situar-se en una visió més apocalíptica. Va dir que sobre la taula no hi havia “cap projecte innovador”, que Vilanova té “un govern sense lideratge, sense full de ruta a mitjà i llarg termini”, que hi ha “un més que evident abandonament de la via pública”; i que la ciutat “és més bruta, més fosca” a la causa de la “paràlisi” del govern. Per a Ruíz, “en el pitjor moment [en al·lusió a la pandèmia] hem tingut el pitjor govern”. Com a exemples, la “no capacitat del govern de tirar endavant el porta a porta”, el fet que es llencin 180.000 euros de lloguer per a una nau per a joves que no es fa servir o la “il·lògica” conversió de la ronda Ibèrica a un carril per sentit”, fet que “incrementa el nombre de vehicles pel centre de la ciutat”.

Tot seguit, Jordi Medina (ERC) va parlar d’un “govern fort”; Blanca Albà (JxCat) ho va ampliar a “fort, cohesionat i independentista”; i Marta Jofra (CUP) va dir que “hem pres decisions valentes, sovint polèmiques, que generen reticències” i que ho acceptava ja que “la política consisteix a prendre decisions en què no tothom hi està d’acord”. En clau de futur, va anunciar l’imminent inici de la redacció del pla general, també l’assentament de les bases amb l’Incasol per protegir definitivament la Platja Llarga i la reforma del pas soterrat del carrer Coroleu incorporant perspectiva de gènere.

Érika Quintero (Cs) va dir que el govern d’Arnau estava “sostingut per l’extrema dreta i l’extrema esquerra” (sic), i que era un govern sense iniciativa (va atribuir totes les iniciatives a les associacions, gremis i tècnics de l’Ajuntament). Al seu parer, “Vilanova està molt pitjor que fa dos anys en seguretat, neteja, il·luminació, els carrers són plens de sots”, va parlar de la manca de senyalització viària, de contenidors i de policia als barris perifèrics, i va acabar demanant “una mica d’autocrítica” al tripartit de govern.

Finalment, Enver Aznar (Som VNG) va trobar a faltar que per fer el debat, prèviament s’haguessin fet enquestes d’opinió sobre diferents aspectes de la gestió de govern, i que hi hagués participació ciutadana i d’entitats en el debat. Quant a l’estat de la ciutat, va dir que Vilanova “està camí de la seva decadència”; per la manca de neteja i manteniment dels carrers, perquè “els barris estan pràcticament oblidats”, perquè els joves no poden trobar pisos de lloguer assequibles per emancipar-se (i, al seu parer, la regulació de pisos turístics farà que encara n’hi hagi menys”), perquè “es posen tots els ous a la cistella del turisme, centren tots els esforços a atreure turistes, a consumir” i perquè, en definitiva, el govern “juga a deixar passar el temps i poder inaugurar alguna cosa al final de mandat”.

FER UN COMENTARI