El govern en minoria del PSC, PDeCAT i el regidor no adscrit Josep Marrasé va decidir retirar de l’ordre del dia del ple de dimarts la seva proposta d’Ordenances Fiscals pel 2018, que contemplava incrementar l’IBI (2%) i la taxa de les escombraries (10%), els tributs que afecten la majoria de butxaques. La decisió es va prendre després de constatar que la proposta no comptaria amb els vots suficients per ser aprovada. De fet, cap dels grups a l’oposició (PxC, C’s, ERC, Sí Se Puede, Som Poble i PP) estava disposat a donar-hi suport.

L’increment de l’IBI que, segons el govern, suposava de mitjana un augment de 10 euros l’any per habitatge, s’havia justificat per poder fer front als increments de salaris (2%), al compliment dels acords laborals i les variacions dels costos en els contractes municipals (1-2%) previstos per l’any 2018.

Així mateix, la pujada de la taxa d’escombraries, que en aquest cas significava un increment d’11 euros anuals per família, es proposava “per tal de recuperar una part de l’augment de costos derivats de la recollida de residus”. Amb tot, segons el govern, “encara es mantenia el nivell de dèficit en aquest servei de mig milió d’euros”.

La situació pot comprometre inversions

L’executiu ha volgut deixar constància que aquesta situació de bloqueig de les ordenances comportarà moltes dificultats en el pressupost del 2018, durant el qual l’Ajuntament segueix estant en un Pla d’Ajust i haurà de fer front a una amortització de 8 milions d’euros de préstecs concertats en anys anteriors i més d’un milió d’euros d’interessos.

Ja en roda de premsa prèvia al ple, l’alcalde Martí Carnicer va explicar que, a més de comprometre els equilibris generals dels comptes, hi haurà inversions que no es podran dur a terme i compromisos econòmics i socials que no es podran complir. Carnicer, en la seva defensa, va concloure que “la responsabilitat dels governants es demostra quan s’és capaç de prendre decisions que, tot i no ser populars, són necessàries”.

FER UN COMENTARI