Habitatges Vilarnau, 50 anys del barri sadurninenc més perifèric

0
1097

Diumenge els Habitatges Vilarnau estaven de celebració: fa 50 anys que es van cedir els terrenys per tal que es poguessin construir habitatges, que va ser el primer pas per fer possible el que ara és un dels barris de Sant Sadurní.

L’alcalde Josep Maria Ribas, acompanyat d’una àmplia representació del Consistori, va presentar l’acte juntament amb el periodista Pep Forns, autor del llibre Les veus d’un Barri, i Josep Pedrola, president de l’Associació 1iTots del Barri Vilarnau, en un acte en què van prendre part membres de la Comissió de socis fundadors i familiars i en què també es va inaugurar a la rotonda un cartell de benvinguda al barri. L’acte va comptar amb música i un brindis final.

Boom demogràfic

L’any 1968, els germans Segura Viudas van cedir uns terrenys per a la construcció dels habitatges que conformarien el barri Vilarnau, ja que moltes de les persones venien de fora a treballar no podien tenir un pis digne. Al cap d’un parell d’anys es van començar a construir.

Els sadurninecs Modest Rigol, Joan Rosell i Jordi Llopart van encapçalar la iniciativa i es va crear una cooperativa buscant els recursos per fer la realitat els pisos a un preu assequible. La comissió de socis fundadors de la Cooperativa Habitatges Vilarnau estava formada per Joan Cuscó, Montserrat Rubiralta, Salvador Mata, Joan Rosell, Ramon Rigol, Vicenç Puyo, Francesc Medall, Joan Martí, Jaume Casadó, Jordi Llopart, Joan Parera, Agustí Rimbau, Josep Torres, Josep Domingo, Jacint Cuscó, Joan Mata, Vicenç Cuadern i Lluís Eroles.

Era un barri, doncs, nascut a principis dels anys 70, en un moment de creixement demogràfic i d’importants fluxos migratoris, que ha desenvolupat una vida social intensa i amb una identitat molt marcada. L’any 1992 es va inaugurar el centre cívic (o Centre Vilarnau) arran de la demanda del veïnat per dinamitzar-hi la vida sociocultural i donar el màxim de suport a les persones que necessitaven un espai per dur a terme activitats socials. Durant tots aquests anys ha estat en canvi constant, tant pel que fa a l’estructura com la distribució interna i l’oferta de serveis.

L’antic castell

El mot Vilarnau forma part del vocabulari quotidià dels sadurninencs perquè és un nom associat a una escola (que avui dia ja no hi és), un barri, un carrer i un cava. El seu origen està vinculat a un antic castell que hi havia al marge del riu Anoia, molt a prop de Can Codorniu. El castell de Vilarnau formava part de les terres del castell de Subirats.

FER UN COMENTARI