Honoris causa per a la plaça Vella del Vendrell

0
683

La plaça Vella del Vendrell s’ha doctorat aquest migdia com una de les places on millors castells s’hi poden veure. La Fira de Santa Teresa és des de sempre, des que hi és convidada la Joves de Valls, ininterrompudament des de l’any 1986, una de les diades de referència del món casteller. Això ha fet que en paral·lel al progrés del món dels castells, també ho fes la plaça Vella amb el nivell casteller de les seves actuacions. S’hi veuen castells de nou des de 1991 i l’any 1994 es va convertir en plaça de gamma extra en carregar-hi la Joves vallenca la primera torre de 9 amb folre i manilles del seu historial (i la tercera de la història). La mateixa colla l’hi descarregaria, també per la Fira, l’any 2000. Ha estat, però en la present dècada que el caseller de gamma extra s’ha disparat exponencialment, en bona part gràcies al convit també de la Jove de Tarragona, que cada temporada va al Vendrell a cremar els seus últims cartutxos, i deunidó la collita de construccions de màxima dificultat que ja ha aconseguit. L’any 2012 els liles tarragonins van completar a la plaça Vella el 9 de 8 i el 5 de 9 amb folre; l’any següent hi carregarien el pilar de 8 amb folre i manilles. Al 2014 seria la Joves de Valls qui hi donaria la campanada, en carregar-hi la torre de 8 sense folre. Una Joves que malgrat tenir Santa Teresa a una setmana de la diada de Santa Úrsula a Valls, mai s’ha guardat res per la pròpia plaça, si ho tenia a punt pel Vendrell. Els últims tres anys, la col·lecció de grans castells que s’han estrenat a la plaça vendrellenca ha estat de traca i mocador. Fa dos anys la Jove va convertir-la en plaça de deu, en completar-hi el seu primer i encara únic 3 de 10 amb folre i manilles descarregat, i també hi va descarregar el pilar de 8 amb folre i manilles. L’any passat, la Jove va carregar-hi el seu primer i únic 4 de 9 sense folre, mentre que la Joves hi completava la torre de 8. I enguany la colla vallenca de la camisa vermella hi ha descarregat el quart 4 de 9 sense folre del seu historial.

Ha estat aquest diumenge al migdia, en segona ronda, després d’un 3 de 9 amb folre. Els vallencs han portat a plaça una construcció que al concurs, una setmana enrere, se’ls havia resistit, amb dos intents desmuntats. Al Vendrell hi han tornat i han fet embogir d’alegria l’afecció local amb un 4 de 9 que tenien molt ben apamat, malgrat fer cinc anys que no completaven. I si amb això no n’hi ha prou, en tercera ronda encara han sorprès amb una torre de 8 desfolrada, que han carregat amb aparent facilitat (és la sisena de 2018), però que no han pogut salvar durant el descens, ja que amb el canvi de pes per part de l’enxaneta s’ha acabat abalançant la rengla. La Joves es convertia, amb tot, amb la tercera colla capaç d’ajuntar en una mateixa diada dos castells “nets”. I la plaça Vella era la cinquena en aconseguir-ho (després de Vilafranca, Valls i les tarragonines Tàrraco Arena i plaça de la Font). La Joves acabaria amb el pilar de 6.

Primer 7 de 8 de la història dels Nens (foto: Nens).

L’altra colla que s’ha donat per la Fira una alegria -la primera d’aquest 2018- han estat els Nens del Vendrell, que s’han sobreposat a l’ensulsiada de la torre de 8 amb folre del concurs portant a plaça per primer cop i descarregant el 7 de 8. I l’han completat de manera magistral, sense despentinar-se, fent bona l’afirmació del seu co-cap de colla Guillem Vinyes que enguany volien créixer en horitzontal, més que no en vertical. Bastir el 7 de 8 demostra tenir una bona pedrera de castellers capaços de pujar en castells de dificultat alta. A més a més, fa colla en un moment d’estat d’ànims baixos, després d’una temporada molt per sota de les anteriors, després de sumar sis anys a ritme de rècord. Enguany no havien passat de la clàssica de vuit (torre de 8 carregada per Santa Anna a banda) i havent descartat la torre per la Fira, el 7 de 8 es presentava com la gran oportunitat per recuperar la moral. L’han plantat en segona ronda, després del 3 de 8, i han acabat la diada amb el 4 de 8 i tres castells de vuit completats. A més, per acabar han aconseguit una foto a l’abast de ben poques colles: cinc pilars de 5 simultanis.

La Jove de Tarragona, condicionada per les caigudes de setmanes anteriors, ha fet una actuació més discreta que en els anys precedents: “tripleta màgica”, amb l’afegit d’un intent desmuntat de 5 de 9 amb folre.

FER UN COMENTARI