Hug de Cervelló i el seu sepulcre

0
160

Hug de Cervelló fou senyor de la baronia de Querol i de Montagut. Es va casar amb Elionor de Cardona. El seu fill Ramon Alemany de Cervelló nasqué el 1391 i anys després fou senyor del castell de Sant Martí Sarroca.

El 1341 Hug, amb el seu oncle Guillem de Cervelló, baró de la Llacuna-Vilademàger, anà a fer la guerra a Sardenya. Hug hi tornà l’any 1347 dirigint les tropes de reforç. Morí el mateix any, amb el seu oncle Guillem i els seus cosins de Vilademàger Guerau i Monic, en una batalla que es feu entre Sàsser i Bonorva, a l’indret anomenat Aidu di Turdu. Les cròniques ens diuen que fou una de les desfetes més grans dels catalans en les lluites per la sobirania de l’illa de Sardenya.

El sepulcre d’Hug de Cervelló està situat a l’església de Sant Francesc de Vilafranca; es tracta d’una ossera feta amb alabastre on es van dipositar les restes del difunt. El material amb què s’ha confeccionat el monument estava plenament assimilat en els principals tallers escultòrics actius a Catalunya a mitjan segle XIV i, especialment, en el que cal interpretar com a partir de la documentació: el del francès Aloi de Montbrai.

La inscripció del sepulcre, escrita amb paraules separades per tres punts verticals, redactada en llatí, traduïda diu el següent: “Ací jau el noble Hug de Cervelló, senyor de Querol, que va morir l’any del senyor 1332, dins l’octava del beat Francesc”.

La història ens diu que la mort d’Hug de Cervelló va ser l’any 1347 en la batalla que es feu a Sardenya. La data de la mort de la inscripció del sepulcre no és la correcta, a qui el va fer no li van dir exactament l’any de la mort d’Hug o aquesta inscripció es gravà en èpoques posteriors i no recordaven exactament l’any del finat.

El constructor va ser l’escultor Aloi de Montbrai, de procedència normanda, mort el 1368? O potser va ser l’escultor Pere Moragues, fill de Pere i Geralda de Sant Martí Sarroca? Moragues està documentat a partir de l’any 1361. Es traslladà a Saragossa el 1376 fins al 1384 i va executar la sepultura de l’arquebisbe destinada a la capella de Sant Miquel de la Seu de Saragossa. El rei li va encarregar la reforma del sepulcre de la seva mare Teresa d’Entença (realitzat per Aloi de Montbrai). I si hagués estat ell el que posà la inscripció o fes el sepulcre en aquests anys? El temps i els documents ho confirmaran o ho desmentiran.

FER UN COMENTARI