“Humà, més humà”, darrer assaig del filòsof medionenc Josep Maria Esquirol

0
647

El proper dimecres 10 de març es podrà trobar a les llibreries el darrer llibre del filòsof medionenc Josep Maria Esquirol, Humà, més humà. Una antropologia de la ferida infinita (Quaderns Crema), de 176 pàgines. Es tracta d’un assaig filosòfic, escrit amb un llenguatge tan entenedor i precís com evocador. Hi explica que preguntes aparentment senzilles, com ara “Què et passa?”, “Com et dius?” o “D’on vens?”, van acostant de mica en mica l’ésser humà al centre més profund de la seva ànima, allí on es descobreix la ferida originada per les quatre infinituds essencials: vida, mort, tu i món.

Esquirol afirma que no serem mai massa humans: “si cap horitzó té sentit és el d’arribar a ser més humans.” No es tracta, doncs, d’anar més enllà de l’humà, com va voler Nietzsche, sinó d’intensificar i aprofundir en el que és més humà. Josep Maria Esquirol ensenya com d’aquest solc en l’ésser humà n’emergeix l’acció més beneficiosa, que ens orienta i ens enforteix perquè sap ajuntar sense confondre la gravetat i la lleugeresa, el dia i la nit, el cel i la terra, el present i l’esperança…

Josep Maria Esquirol és catedràtic de filosofia de la Universitat de Barcelona, on imparteix classe de filosofia contemporània i dirigeix el grup de recerca Aporia, dedicat a la relació entre la filosofia i la psiquiatria. Ha publicat prop d’un centenar d’articles en revistes especialitzades i una dotzena de llibres, entre els quals D’Europa als homes (1994), premi d’assaig Joan Maragall); Uno mismo y los otros (2005), El respeto o la mirada atenta (2006), El respirar dels dies (2009), Los filósofos contemporáneos y la técnica (2011) i La resistència íntima (2015), que va rebre els premis Ciutat de Barcelona i Nacional de Ensayo, i que s’ha traduït a l’italià, el portuguès, l’anglès i l’alemany. El seu darrer llibre és La penúltima bondat (2018).

FER UN COMENTARI