Impostos congelats al Vendrell, excepte l’IBI dels grans tenidors de pisos buits i la brossa (+10%)

0
633

L’Ajuntament del Vendrell ha anunciat que congelarà les Ordenances Fiscals per al 2020, és a dir, no hi haurà augment d’impostos generalitzat. Amb dues excepcions: la taxa de la brossa, que afecta totes les famílies, s’apujarà un 10% de cop, i els grans tenidors de pisos buits veuran incrementat l’IBI entre el 25% i el 50%. A més, el regidor d’Hisenda, Baltasar Santos (PSC), ha manifestat la intenció que “en els propers anys” s’abaixin impostos a les persones amb menys recursos i també als qui duguin a terme accions contra el canvi climàtic.

Santos ha explicat que des de 2014 la taxa d’escombraries no es toca, i hauria d’haver pujar un 1,8% anual. L’Ajuntament ha decidit posar-se al dia i aplicar els increments no fet els últims sis anys de cop, és a dir, +10%. Per treure ferro a l’augment, el regidor ha dit que un pis tipus passarà de 110 euros actuals a 121 euros, i que en el cas d’habitatges unifamiliars aïllats, es passarà de 135 a 148 euros. I tot i així, l’Ajuntament encara haurà d’assumir el 30% del cost del servei, que el darrer bienni s’ha encarit molt, més del 50%. I és que el Vendrell només recicla el 34% de la brossa, quan per llei en un any haurà d’estar al 60%. Per posar-hi remei, Santos ha avançat canvis en el sistema de recollida. Per exemple, es farà una prova pilot de recollida porta a porta en algun barri i en un altre s’implantarà el sistema de targetes i contenidors intel·ligents com el que ara comença a funcionar a Bellvei.

Quant als pisos buits, actualment al Vendrell n’hi ha 1.171 que estan a mans de grans tenidors i que porten més de dos anys desocupats. Són aquests els que veuran incrementat l’IBI i els que reportaran a les arques municipals 250.000 euros addicionals. En concret, els vuit grans tenidors, encapçalats per la Sareb, que tenen més de 50 pisos buits, pagaran un 50% més d’IBI que l’any passat; els dos que tenen entre 29 i 50 pisos buits, pagaran un 37,5% més; i els quatre que en tenen entre vuit i 28 pisos pagaran un 25% més.

El grup municipal de Som Poble proposa modificacions en set ordenances, que són la bonificació de l’IBI pels petits tenidors d’habitatge buits si es destinen a lloguer social, adaptant la bonificació al nombre de fills de les famílies nombroses; increment de la bonificació de l’Impost de circulació pels vehicles elèctrics; bonificació per les obres en locals comercials on s’incorporin elements per aprofitament tèrmic o elèctric; bonificacions per la inversió en equipaments per l’estalvi energètic; bonificació de la nova llicència en cas de trasllat de negoci; bonificació de l’Impost d’obres dels locals en les zones comercials; i increment del cost de la llicència dels habitatges d’ús turístic.

D’altra banda, Xarxa Vendrellenca demana que les Ordenances es debatin en un ple monogràfic i que es votin una a una, amb la qual cosa es trencaria amb la dinàmica de govern-oposició i afavorir arribar al consens en la majoria d’impostos i taxes.

FER UN COMENTARI