Impuls de la Unió Europea a la renaturalització de la Platja Llarga de Vilanova

0
1808

Els sis ajuntaments i el Consell Comarcal del Garraf van signar divendres un conveni de col·laboració per iniciar l’execució del projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura”, cofinançat pels fons europeus Feder, que permetrà desenvolupar quatre projectes locals i quatre de comarcals relacionats amb la recuperació o creació d’espais amb valor patrimonial, cultural o natural. La Unió Europea es farà càrrec del 50% del seu cost global, que puja a més de 2,3 milions d’euros.

De Vilanova s’hi ha inclòs la rehabilitació de Platja Llarga, el camí pedalable del Garraf i la senyalització de rutes patrimonials. De la Platja Llarga se’n preveu la restauració i renaturalització com a zona humida i natural de quasi la meitat de la zona. Es tracta de l’actuació de més dimensió que s’hi ha fet fins ara, amb un pressupost del vora 300.000 euros; l’execució començarà a mitjans de 2018 i es preveu que acabi a finals de 2019.

Pel que fa al camí pedalable, s’acabarà l’itinerari per a bicicleta que uneix tot el litoral del Garraf, de Sitges a Cubelles, en el tram dels Colls-Miralpeix fins al sud de la comarca, amb una inversió de prop de 800.000 euros que es farà entre 2019 i 2020.

I la senyalització de les rutes naturals i les rutes culturals de Vilanova consisteix en la millora dels itineraris existents, amb informació que permeti els visitants informar-se a l’instant. La intervenció s’executarà de mitjans de 2018 a finals de 2019, amb un pressupost de 64.500 euros.

Una actuació que es troba en un estat avançat és la creació del Mirador de Montserrat, a Canyelles: L’Ajuntament vol millorar l’espai amb una intervenció paisatgística fins a convertir-lo en un mirador del Parc d’Olèrdola i porta d’entrada a l’espai natural, amb un aparcament per a visitants, plafons informatius i una àrea de descans com a confluència de rutes de senderisme, amb zones de pícnic, espai infantil i zones d’ombra.

També es preveu la creació del Centre d’Interpretació dels Americanos i la museïtzació del Castell de Ribes; l’adequació dels jardins de Can Travé a Cubelles; la creació del centre de visitants de Can Milà a Sitges; la creació de la Ruta Patrimonial del Garraf; l’aplicació de les noves tecnologies a la promoció de les actuacions; una campanya de promoció de la destinació; i actuacions de comunicació i suport a l’execució del projecte.

FER UN COMENTARI