La quarta edició del programa per al foment de la innovació a l’empresa de l’Ajuntament de Vilafranca, Innova Pime, ha encetat avui la seva quarta edició amb la participació de vuit empreses del territori.

La iniciativa, que va ser impulsada per la regidoria de Promoció Econòmica el passat 2014 i que es tracta d’una activitat subvencionada, busca ajudar a les empreses de la zona per a fer-les més competitives i per això inclou quatre sessions grupals i cinc sessions de mentoratge especialitzat i adaptat a les necessitats de cadascuna d’elles.

El regidor de Promoció Econòmica, Joan Manuel Monfort, descrivia Innova Pime com una manera de “promoure la innovació, identificar els reptes que té cada empresa i acompanyar-la per a fer-la més competitiva”. Per Monfort, el programa ha estat “un èxit amb uns resultats tan espectaculars que ens han sorprès, ja que a les valoracions finals totes les empreses han atorgat puntuacions que superen el nou i el nou i mig”. De les vuit empreses que participen a la sessió d’avui se’n seleccionaran sis, segons els interessos i possibilitats de treballar els reptes.

Monfort opina que el punt clau del programa és l’especialització, que assegura “èxits contrastats” i que “no decepciona”, i creu que és important remarcar que “la cultura de la innovació és necessària i està a l’abast de tot tipus d’empresa, no només les grans o les industrials”. A més, el regidor troba que durant els anys de crisi les empreses “havien de centrar-se en la internacionalització i l’exportació i en buscar sortides per desencallar-se, però ara tornem a estar una mica més relaxats i ens podem centrar en la innovació, l’economia circular i l’energia”.

Innovació a l’abast de tothom

Fins ara, Innova Pime ha acollit els reptes de 15 empreses de tot tipus: grans, mitjanes i petites i provinents d’àmbits molt diversos (indústria, pastisseria, informàtica, viticultura, comerç…). Cal Feru n’és un exemple: Xavi Roig ha explicat que el programa els va servir per forçar-se a reflexionar sobre els problemes de la feina des de la feina mateixa i dedicar unes hores únicament a identificar els problemes, en comptes de “passar-se l’estona solucionant conflictes a curt termini i no poder dedicar temps a anar més enllà”. Roig ha afegit que entre els participants de l’any passat també es va crear una xarxa de contactes i treball que es manté avui en dia i que els ha servit per a enriquir-se i créixer.

Pilar Forns, cofundadora d’Inaudit (empresa que crea i desenvolupa pàgines web) també va participar a l’edició de 2017 amb Cal Feru i coincideix amb Roig en la importància de la reflexió interna. Per a ella, el programa els va servir per conciliar la vida personal i professional, identificar els canvis que necessitava l’empresa i identificar-se amb la pròpia imatge i sobretot assolir el seu objectiu principal: la majoria de clients d’Inaudit eren empreses que els contractaven de manera externa i ells buscaven clients directes. A partir dels assessoraments i canvis amb Innova van aconseguir, en un any i mig, que un 70% dels seus clients siguin directes i propis, cosa que els aporta més prestigi en el seu àmbit.

FER UN COMENTARI