Inventariat el fons del músic vendrellenc Benvingut Socias

0
242
Drets, Isidre Tutusaus (alcalde), Joan Mercadé, Rafael Fusté i Joan Riambauo (president de La Lira), i assegut, Socias. Fot: JAUME DOMINGO MULET - ACBP

L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès vol celebrar el 70è aniversari de l’homenatge que el Vendrell va dedicar al músic vendrellenc Benvingut Socias (1877-1952) presentant l’inventari del fons documental del mestre Socias. L’inventari és visible per internet al Portal Arxius en línia de la Generalitat. En destaca un diari personal de l’any 1910 i la seva correspondència amb personalitats i amistats del món musical. Ocupa 0,6 metres lineals i està format per 610 documents, entre els quals 327 targetes postals circulades i 157 fotos. L’obra creativa (un centenar de composicions) està en procés de classificació.

El 1951, un grup de vendrellencs i la societat coral La Lira Vendrellense van organitzar un homenatge al mestre Socias en reconeixement a la seva trajectòria musical i en agraïment per les seves innombrables col·laboracions en pro de la vila. El 17 de gener l’Ajuntament acordava col·laborar-hi amb 2.000 i dedicar-li la plaça de la Palla. Els actes es van desenvolupar en dos dies. El 19 de gener l’Orquestra Professional de Càmera, dirigida per Enric Casals, va oferir un concert al Tívoli interpretant, entre altres, dues obres de Socias: Suite en fa per a orquestra (1905) i la sardana Planyívola (1908), instrumentada per Enric Casals. El 21 de gener es va fer una missa a l’església parroquial, on es van interpretar obres religioses del mestre. Tot seguit, l’Ajuntament el va nomenar fill predilecte de la vila, es va col·locar el seu bust a la Sala de Plens i es va descobrir una placa amb el nom “plaza de Bienvenido Socias” a la plaça de la Palla.

FER UN COMENTARI