Jaume Plensa exposa a la galeria d’art Palmadotze dels Monjos

0
2276

La galeria d’art Palmadotze inaugurarà dissabte a 2/4 d’1 del migdia una exposició d’obra gràfica recent de l’artista Jaume Plensa. La mostra, que es podrà visitar fins al 30 de juny, reuneix una selecció d’obra gràfica recent pensada per ser acollida a l’espai de la masia Mas Pujó. S’hi mostren cossos i rostres d’homes, dones i nens anònims, que evoquen amb intencionada neutralitat la seva mirada, somriure i gest. Paradoxalment, la falta de trets que revelin la seva identitat no evita transmetre llur presència i essència individual vinculada, segons l’artista, a un lloc i un temps. “La meva obra està dedicada a tota la gent que apareix i desapareix quasi com el perfum, que deixa un rastre i es torna invisible… Quan algú desapareix ho fa gran quantitat d’informació privilegiada”, que Plensa evoca a través de cossos fets de paraules, lletres o signes, o de siluetes acompanyades de frases que constaten la importància i rellevància que la poesia i la literatura tenen a la seva obra.

Jaume Plensa (Barcelona, 1955) és un dels artistes catalans amb més projecció internacional, que al llarg de quasi quaranta anys ha desenvolupat una elaborada i personal producció que inclou escultura, dibuix, obra gràfica, llibres d’artista, escenaris i vestuaris per òpera i teatre o projectes d’escultura pública, entre altres. Tanmateix, l’artista afirma que “sempre acabo fent escultura, amb independència del mitjà que utilitzi”, atès que “no concebo l’escultura com una forma física d’omplir l’espai sinó com una font d’energia, de vibració, que emana de les coses expandint-se en l’espai”.

Anteriorment, Plensa ja havia exposat la seva obra a Vilafranca, com la Mostra d’Escultura Actual (1990), la intervenció “Una ciutat hospitalària” a l’Hospital Comarcal (1995) o l’exposició “Cupatges i altres alquímies II”, a la capella de Sant Joan dins el Festival Arts Penedès 2000, totes tres amb la participació de Palmadotze. Plensa ha exposat obra seva a les principals galeries d’art del món; és l’autor nombroses escultures a la via pública arreu del món (entre elles, la de davant del Palau de la Música); ha rebut premis de renom com la Medalla de Chevalier des Arts et des Lettres (Ministeri de Cultura de França, 1993), el Premi Nacional de les Belles Arts (Generalitat de Catalunya, 1997), el Premio Nacional Bellas Artes (Madrid, 2012) o el prestigiós Premio Velázquez de las Artes (Madrid, 2013); va ser investit Doctor Honoris Causa per la School of the Art Institute de Chicago el 2005. A la propera tardor presentarà un projecte per al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid i una exposició al MACBA de Barcelona.

FER UN COMENTARI