Jean Leon celebra el 50è aniversari de la primera verema de Chardonnay de l’Estat

0
308

El celler Jean Leon, de Torrelavit, fundat el 1963 pel restaurador de Hollywood, ha celebrat aquesta setmana la cinquantena verema del seu chardonnay, plantat inicialment el 1967 amb esqueixos procedents de la Borgonya. Ha passat mig segle des d’aquella primera collita que va donar el que probablement va ser el primer vi chardonnay de l’Estat, que Jean Leon va batejar amb el nom de la seva filla Gigi i que avui constitueix un dels quatre vins icones del celler.

De la verema de 1971, que es va realitzar el 8 de setembre, es van elaborar unes 3.000 ampolles que Jean Leon va destinar sobretot al mercat americà. L’enòleg Jaume Rovira, recorda que “vam criar el vi sobre mares durant tres mesos en botes de roure americà de 225 litres que vam comprar a un boter de Barcelona, davant la dificultat d’adquirir botes de roure francès. Després conservàvem el vi en acer inoxidable, realitzant bâtonnages periòdics, el vam embotellar el juny de 1972 i el vam guardar a la cava subterrània sis mesos més”. El vi es va presentar al mercat el 1973. L’enòleg reconeix la sorpresa al tastat el seu primer chardonnay: “Era evidant que no era un chardonnay de la Borgonya per la incidència del terroir, però era un vi d’una altíssima qualitat, a un nivell que encara no existia a Espanya. Va ser una sorpresa molt agradable”.

La primera vinya de chardonnay s’ha mantingut intacta com la va plantar Jean Leon. El 2008 el celler va adoptar la viticultura ecològica i va certificar tots els seus vins a partir de l’anyada 2012. Actualment, Jean Leon compta amb 16 hectàrees de chardonnay, cinc de les quals constitueixen la vinya Gigi. Amb el pas dels anys, la verema s’ha anat avançant com a conseqüència del canvi climàtic i aquest any el chardonnay s’ha collit els dies 23 i 24 d’agost, dues setmanes abans que fa 50 anys.

2021 és un any marcat per la sequera i uns mesos d’estiu calorosos. L’onada de calor del mes d’agost ha accelerat la maduració de les varietats primerenques. A partir del 15 d’agost, les temperatures moderades i els cels ennuvolats han permès assolir el punt òptim de maduració sense incrementar excessivament el grau. Segons l’enòloga de Jean Leon, Roser Catasús, “estem satisfets amb l’equilibri aconseguit entre els sucres i l’acidesa, que donarà lloc a uns vins molt frescos i aromàtics”.

FER UN COMENTARI