Jean León i Josep Guinovart, simbiosi entre vi i art

0
134
Maria Guinovart i Mireia Torres, amb Els ceps i la nit de fons.

Coincidint amb el llançament de “Jean León Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva” 2015, el celler Jean León acull fins a mitjans de febrer l’exposició Ser vinya, del pintor, escultor i gravador barceloní Josep Guinovart. Vuit obres dedicades al món del vi i la vinya seleccionades per Maria Guinovart, presidenta de la Fundació Espai Guinovart d’Agramunt i filla de l’artista, i Mireia Torres, directora de Jean Leon. Entre elles destaca la reproducció del quadre de grans dimensions Els ceps i la nit, que vesteix la nova anyada del vi icona de Jean León.

Les vuit obres seleccionades, cedides per col·leccionistes privats, cellers i l’Espai Guinovart, mostren el vi com a forma d’expressió, en un ventall de colors rogencs, amb taques i regalims, però també ocres, verds i blaus de la terra i el paisatge. Lluny de voler recrear la natura i fidel al seu llenguatge plàstic, Guinovart incorpora a les obres elements propis del món que recrea, com són aquí els ceps, els raïms, les ampolles i les copes, i també la terra.

En paraules de Guinovart, “el vi sempre m’ha estat una cançó molt propera”. Ho deia, segons la seva filla, perquè n’era aficionat i gran coneixedor, però també perquè el considerava “ferment de vida”, juntament amb la terra, la vinya, el cep, que el reconnectaven amb les seves arrels de la seva vila adoptiva, Agramunt. La bellesa del paisatge del Penedès el va captivar i va crear més de 30 obres de temàtica vitivinícola, que va exposar el 2007 al Vinseum de Vilafranca, en la que va ser una de les seves exposicions més importants i l’última que va fer en vida.

Igual com Josep Guinovart va connectar amb el vi i el seu paisatge, Jean León tenia una sensibilitat especial pel món artístic. Més enllà de la seva vinculació amb el cinema, a finals dels setanta va començar a plasmar l’art a les etiquetes d’algunes anyades especials, cosa que a mitjans dels noranta es va convertir en una pràctica habitual per vestir els “Vinya La Scala”. Artistes com Josep M. Subirachs, Antoni Tàpies, Joan Hernández Pijuán, Waltraud Maczassek i Javier Mariscal han col·laborat amb Jean León a través de les etiquetes d’aquest gran reserva.

“Vinya La Scala” és una simbiosi perfecta entre el vi i l’art. És un vi de petita producció que ha anat evolucionant al llarg dels anys pel que fa a la vinificació. L’anyada 2015 és, segons Mireia Torres, un vi molt expressiu, amb notes de garriga, d’herba seca mediterrània, notes especiades i tocs de pruna i cirera. En boca és llaminer i voluptuós, amb tanins elegants i gran capacitat d’envelliment.

FER UN COMENTARI