Les veus de Joan Dausà, Rozalén i Nil Moliner, així com l’obra de teatre ‘Per fi sol!’ de Carles Sans, posen la cirereta a un cartell “eclèctic, nacional i únic” de la cinquena edició del Festival Jardins de Terramar de Sitges. Ho ha anunciat aquest dimecres l’organització del festival, en un acte de presentació al saló teatre El Retiro.

El català Joan Dausà serà, de fet, l’encarregat de donar el tret de sortida a un festival que s’allargarà del 28 de juliol al 13 d’agost. Pel que fa la resta de noms anunciats aquesta setmana, Rozalén pujarà a l’escenari el 2 d’agost, mentre que Nil Moliner ho farà sis dies més tard, el 8 d’agost. Carles Sans, amb el monòleg ‘Per fi sol!’, tancarà la cinquena edició d’aquest esdeveniment, sent una de les apostes, segons l’organització, més “original” respecte d’altres festivals.

Aquestes quatre noves incorporacions se sumen, per tant, a les actuacions ja anunciades de Joan Manuel Serrat, el Dúo Dinámico, Alvaro Soler, El Pot Petit, Rosario, Vanesa Martín, Stay Homas, bROTHERS iN bAND, God Save The Queen i Hombres G. El codirector del festival, Joan Ramón Rodríguez, ha explicat que la pandèmia segueix fent estralls en el món de la música i ha lamentat l’absència d’artistes internacionals. Rodríguez confia, però, que el 2023 “el festival recuperi la normalitat i que la contractació sigui molt més senzilla”.

Joan Manel Serrat, el més esperat

Del conjunt de la programació, els promotors, l’Ajuntament de Sitges i El Retiro han destacat especialment el concert que Joan Manuel Serrat oferirà el 29 de juliol, dins de la seva gira de comiat. La presidenta de la Societat Recreativa El Retiro, Elena Ferré, ha recordat que l’entitat manté una estreta relació amb Serrat, després d’haver estat la promotora d’un total de quinze concerts de l’artista a Sitges: “La primera d’aquestes actuacions el 4 d’agost de 1968 va constituir tot un esdeveniment a la vila. Ara, el proper 29 de juliol, es repetirà la història al Festival Jardins Terramar, coincidint amb l’adéu de Serrat dels escenaris”.

Tot i que la programació s’ha donat oficialment per tancada, els promotors han deixat la porta oberta a omplir les tres dates que ara queden buides: els dies 1, 9 i 10 d’agost. Rodríguez ha avançat que, en les properes tres setmanes, “poden haver algunes sorpreses” per a aquestes dates.

El festival, pol d’activitat cultural i econòmica

Un any més, l’escenari Village del festival acollirà la programació dels ‘Imprescindibles’, un espai que estarà destinat al talent local i de la comarca. Així, el cicle acollirà diversos músics i ballarins del Garraf, però els organitzadors no han donat a conèixer encara la seva configuració.

“L’aposta per la cultura és un dels tresors del Festival Jardins Terramar”, ha dit l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell. “L’hem vist néixer i ara veiem com s’està fent gran i com s’està transformant en quelcom més que un festival”, ha afegit. Aquest és, de fet, un dels objectius principals dels seus organitzadors, que volen seguir refermant la seva aportació com a reclam turístic, cultural i econòmic per a Sitges.

Acte de presentació del Festival Jardins Terramar de Sitges. // LA FURA

“Volem fer un pas endavant i deixar de ser només un festival de quinze dies; volem implicar-nos i col·laborar activament amb la vila de Sitges”, ha explicat el codirector del festival. En aquest sentit, Rodríguez ha ressaltat que aquest any s’han signat dos convenis de col·laboració “per ampliar els objectius de caire social i d’ocupació”. Els acords s’han segellat amb el Centre de Distribució d’Aliments, gestionat per Càritas i la Creu Roja de Sitges, i amb el Centre d’Iniciatives Econòmiques Nivell 10 per a la contractació de personal per al festival. En l’àmbit del teixit econòmic del municipi, s’ha arribat a un acord amb l’Associació de Comerç de Sitges per desenvolupar accions al llarg de tot l’any. I pel que fa al vessant de la sostenibilitat i el medi ambient, el Festival Jardins Terramar col·laborarà amb el Centre d’Estudis del Mar (CEM) en l’acció Clean Up Day a les platges de Sitges, que tindrà lloc el proper 8 de maig. Paral·lelament, el festival està tramitant la seva adhesió al segell Biosphere, amb la supervisió del NODE Garraf i la Diputació de Barcelona (DIBA).

Superar les xifres d’abans de la pandèmia

Finalment, l’organització ha celebrat la possibilitat de poder celebrar l’edició d’enguany en un format molt semblant al del 2019, abans de l’esclat de la pandèmia. Aquell any, la cita va atraure més de 25.000 espectadors i la previsió és que enguany es pugui arribar als 33.000 espectadors, superant així el 80% d’ocupació.

Els organitzadors asseguren que la venda d’entrades va a bon ritme i que abans d’anunciar el cartell complet ja s’havia venut el 33% de les localitats per als deu primers concerts. A partir d’avui, també s’han posat a la venda les entrades per als quatre nous espectacles.

FER UN COMENTARI