Jornada de portes obertes a les troballes de més de 40 espècies d’animals prehistòrics als Casots

0
955

Als peus del castell de Subirats s’hi amaga un jaciment paleontològic únic a Europa. Va ser excavat de manera incipient a principis de la dècada dels anys 90 del segle passat, i tot i que només se n’ha excavat una part molt petit, a data d’avui ja s’hi han trobat restes de més de 40 espècies d’animals diferents d’època prehistòrica, incloent-hi algunes de noves. És, doncs, una joia per descobrir. Ara fa dos anys, després de vint sense excavacions, un equip de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont va reprendre la recerca i aquest diumenge, entre les 10 del matí i les 12 del migdia, farà una jornada de portes obertes per explicar què s’hi ha trobat i la seva importància. Serà en format de visites guiades per a grups de vint persones, de caràcter gratuït, al jaciment i els seus entorns, amb estacionament a tocar de les Caves Olivé Batllori i prèvia inscripció a https://forms.gle/oPqWPhX8a8wv73yR7 o per telèfon a l’Ajuntament (93 899 30 11).

El jaciment dels Casots data de fa uns 16 milions d’anys, va des del Miocè inferior fins al Miocè inferior, i és un dels principals d’aquesta època de tot el continent. Ja quan es va començar a excavar s’hi van trobar milers de fòssils, incloent alguns esquelets parcials de grans mamífers. En aquella època el clima a Catalunya era tropical i a la zona dels Casots hi havia un o diversos petits llacs infestats de cocodrils. A la riba del llac hi vivien mamífers com mastodonts, rinoceronts sense banyes, uns herbívors semblants a una girafa però amb múltiples protuberàncies al cap i carnívors com els ossos-gos del gènere Amphicyon, de la mida d’un lleó.

Ara, la nova campanya d’excavacions en el marc d’un projecte de recerca finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat permetrà ampliar els coneixements que es tenia sobre la flora, fauna, hàbitats, etc., d’aquella època. A més de les excavacions, també es fa aquesta jornada de portes obertes per donar-ho a conèixer i s’hi instal·laran panells explicatius allà mateix.

FER UN COMENTARI