[CONTINGUT PATROCINAT]

Entrevista a Josep Ametller, director general i cofundador d’Ametller Origen

En les darreres setmanes els terrenys de l’agroparc han estat visitats pel president de la Generalitat i la consellera d’Agricultura, i ambdós han alabat el projecte. Després de l’informe de la Comissió Territorial de Catalunya i la visita d’aquestes dues autoritats, el camí de l’agroparc s’aplana?
L’informe de la Comissió és un pas històric perquè mai s’havia considerat un projecte promogut per una empresa privada com d’interès territorial i a més amb els qualificatius que va tenir per part dels cinquanta ponents de la Comissió, els quals van valorar molt positivament la transició i evolució que s’havia fet del projecte inicial del 2017. A partir d’ara, quins passos vindran? El següent pas és que l’Ajuntament de Gelida modifiqui el POUM perquè en el projecte plantegem un reajustament de la zona industrial ja qualificada, que té per objectiu mantenir i millorar el corredor ecològic que hi ha a la zona. Després ja vindria l’aprovació final per part de la Generalitat.

Quan preveieu posar en marxa l’agroparc?
L’agroparc és un projecte de gran envergadura en el qual intervenen diferents agents tant pel que fa a partners com de finançament. Si tot quadra, comptem tenir entre el 60 i el 70% del projecte executat abans del 2026.

El projecte requerirà una inversió de 180 milions d’euros. Creieu que podreu rebre ajudes dels fons europeus per finançar-ne una part?
Hi estem treballant i a finals de febrer presentarem el projecte a Madrid. Aspirem a formar part del PERTE agroalimentari que sembla que sortirà aquest primer trimestre de l’any; pensem que l’agroparc és un projecte que s’ho val i que reuneix moltes característiques de les que Europa, a través dels fons Next Generation, vol fer valdre, com una nova economia verda i sostenible que permeti salvar els reptes globals que se’ns plantegen, com ara el canvi climàtic. L’agroparc reuneix totes les característiques i esperem que puguem aconseguir alguna ajuda.

L’agroparc pretén promoure la recerca i l’R+D. Com es concretarà aquest vessant?
El que ens proposem és sumar diferents agents, tant del nostre país com de fora, que actualment fan recerca per assolir dos grans reptes, per una banda, integrar-los i fer que funcionin de manera simbiòtica i per l’altra, assolir que des de l’agricultura tecnificada (agritec) puguem deixar l’aixada per agafar l’ordinador. A l’Estat espanyol no hi ha suficient coneixement de l’agritec i això significa que caldrà transferir coneixement d’Holanda i Israel, que són els països punters en aquest àmbit, per poder-lo ancorar al nostre territori i desenvolupar-lo a l’horta per produir de manera més sostenible i eficient. Ens cal capacitació i amb l’agroparc tenim l’oportunitat de poder ser pioners a casa nostra. Aquest espai d’R+D estarà en l’àmbit de l’agroparc, és a dir, no té per què estar dins mateix, pot ubicar-se en altres instal·lacions properes. I és que no volem ser un espai endogàmic ni tancat, sinó que pretenem ser un espai obert que serveixi de motor per revitalitzar el territori i generi oportunitats per a tothom.

La proposta de l’agroparc, igual que va passar al 2017, topa de nou amb el no dels grups ecologistes…
Efectivament, i és una decepció. El 2017 ens deien que el projecte els semblava meravellós, però no veien bé que es volgués fer una activitat agroindustrial en un terreny rústic. Ara que aquesta activitat es trasllada en un sòl industrial qualificat des de fa anys, s’hi oposen igualment. Quan l’any passat vam tenir el projecte enllestit, el primer que vam fer va ser parlar amb ells per explicar-los els canvis que havíem fet; ens van dir que veien molt millor el projecte, però que ells apostaven pel decreixement. Des d’aquest punt de vista és difícil que ens posem d’acord, perquè nosaltres apostem pel creixement sostenible i no veiem cap altre projecte millor que s’aventuri per la integració i la sostenibilitat que l’agroparc. Nosaltres no renunciem a créixer i tenim clar que hi ha un creixement que pot millorar les coses, generar riquesa sostenible i ser sensible amb la integració al medi on vivim.

L’agroparc seria el primer districte agroindustrial sostenible, d’energia positiva i de CO2 negatiu. Això avui dia no existeix en cap lloc del món, però tot això no ho veuen. Potser un cop l’agroparc entri en funcionament… Exacte. Estic totalment convençut que els dirigents de Bosc Verd estaran orgullosos quan vegin l’agroparc en funcionament. Avui aposten pel decreixement, però la millor manera de convèncer-los serà amb fets. El municipi, la comarca i el país ens en sentirem orgullosos.

Des del 2015 que Ametller Origen planta llavors, és a dir, impulsa accions concretes per millorar la sostenibilitat i fomentar hàbits saludables. L’agroparc és la culminació de tota aquesta filosofia?
Nosaltres sentim que podem transformar el món venent bledes. Estem orgullosos que des d’una proposta del sector primari, molt menystingut, siguem capaços d’activar comunitats i projectes com l’agroparc. El nostre propòsit final és tenir un impacte positiu, perquè pensem que és possible fer compatible el creixement de les empreses amb un impacte positiu a la comunitat.

FER UN COMENTARI