L’11a Lliga de curses de muntanya Gran Penedès recupera l’Encantada de Font-rubí

0
272
Imatge d'arxiu del Cros de Sant Pau de l'any passat. / Lola Iracheta

La Lliga de Curses de Muntanya del Gran Penedès arrenca aquest dissabte, 3 de febrer, amb el tradicional Cros de Sant Pau, a Ribes. Es tracta de l’onzena edició d’una lliga que va néixer amb l’objectiu de donar visibilitat a les curses de trail i fomentar-ne la participació popular. Actualment, la competició compta amb uns 4.000 corredors.

La lliga continua creixent i aquest 2024 suma dues noves curses al seu calendari, i ja en són 14. Enguany la competició recupera la cursa del Margalló d’Olivella i l’Encantada de Font-rubí, una cursa que els mateixos organitzadors de la lliga la defineixen “d’històrica”. “El fet de recuperar l’Encantada serà un al·licient per a molts corredors”, explica un dels artífex de l’esdeveniment, Pere Arnan.

Quan va sorgir la lliga l’any 2013, els seus impulsors van tenir clar que la competició havia de servir per fer valdre les curses de trail del Penedès. Aleshores el calendari comptava amb 16 proves. L’esclat de la pandèmia va sacsejar la lliga, que es va aturar durant dos anys –el 2020 i 2021–, i es va veure obligada a “professionalitzar-se”. Els seus organitzadors van reestructurar el calendari, van crear un lloc web que recull tota la informació del campionat i van apostar per fer una tasca ingent de difusió de la lliga.

La lliga tal com es coneix avui dia es va reprendre el 2022, quan la covid-19 va permetre als corredors competir “amb normalitat”. La competició encara no s’ha recuperat del tot, i les xifres de participació encara estan un 15% per sota de l’any precovid. La bona notícia és que a poc a poc es va reduint aquesta distància, i ja la desena edició de la lliga va permetre veure alguns brots verds. Segons dades facilitades per la Lliga de Curses de Muntanya del Gran Penedès, l’any 2022 hi van participar un 20% més de dones, un 15% més d’equips i un 7% més d’homes.

El format de la competició també ha ajudat a créixer en nombre de participants. Ara per ara, el reglament estableix que de les 14 proves que es disputen al llarg de l’any, els corredors només sumen a la classificació final les vuit millors puntuacions. D’aquesta manera, “si et lesiones i et perds una part del campionat, encara pots tenir opcions de guanyar”, apunten. Pere Arnan també destaca “l’esperit competitiu” que es va viure a la darrera edició, on Thomas Fortin –en categoria masculina– i, sobretot, Lourdes Puiggròs –en femenina– van endur-se el títol. En la classificació per equips, el Club Esportiu Penedès va ser el millor.

Més enllà de la classificació, els organitzadors continuen treballant per popularitzar les curses de trail. Un objectiu que s’ha anat assolint gràcies a aquelles proves que també organitzen caminades populars. “Això ens ha permès que hi hagi molts més participants i que a les curses hi prengui part tota la família; alguns competint i d’altres fent la caminada”, explica Arnan.

El Cros de Sant Pau inaugura la lliga

La primera prova del campionat es disputarà a Ribes, amb el Cros de Sant Pau. La cursa manté enguany la mitja marató de muntanya, una modalitat que es va incorporar el 2022 i que havia estat una reclamació històrica de molts participants. La mitja, de 22 km, es complementarà novament amb el clàssic Cros de Sant Pau, de 13 km, i la caminada, d’11 km. El recorregut travessarà bona part del Montgròs, mentre que la mitja de muntanya s’estendrà, a més, per la zona dels Jugadors, els Sumidors i el Coll de la Glaieta.