La 8a edició dels Premis Vinari supera expectatives amb quasi 900 vins inscrits

0
691
Xavier Agell de l'INCAVI, Pere Regull, alcalde de Vilafranca, Salvador Cot, editor de Vadevi i Ester Garcia, de l'Escola d'Enoturisme. // LA FURA

El proper 9 d’octubre se celebrarà l’entrega de la vuitena edició dels Premis Vinari, que tenen per objectiu posar en valor la qualitat del vi català i donar a conèixer els productes i tendències dels cellers.

Salvador Cot, director del diari El Món i editor de vadevi.cat explicava que, tenint en compte la situació d’emergència sanitària, les inscripcions als premis han superat les expectatives: “els Vinari són un gran element de la prescripció dels vins catalans, en termes de comunicació i màrqueting són probablement el més rellevant, però aquest 2020 les inscripcions dels cellers es van aturar amb l’arribada de l’estat d’alarma i no sabíem què passaria. Finalment més de 200 cellers han apostat pels premis i tenim quasi 900 vins inscrits, amb una baixada de només un 7% en comparació a l’edició passada. La participació ha estat massiva i ha suposat un exitàs que no ens esperàvem” assegurava.

Els Vinari donen a conèixer els millors vins de les diferents DO catalanes i permeten que membres de cellers d’arreu de Catalunya entrin en contacte i coneguin la resta de marques, perquè també és el “primer espai de convergència dels vins catalans”, segons apuntava Cot.

Premi al millor projecte enoturístic

Ester Garcia, directora de la Wine Business School, transmetia la il·lusió del centre i de l’edifici de l’Enològica a l’hora d’acollir les sessions de tast dels premis, que s’allargaran d’avui a divendres i acullen una vintena de tastadors experts, i explicava que els premis d’enguany tenen una novetat: “aquest 2020 també es valoraran projectes enoturístics, de manera que es donarà a conèixer la diversitat i singularitat de les experiències del territori per reivindicar que Catalunya és un país de vins i enoturisme”.

Així, a banda dels premis als millors vins i escumosos, també es dedicarà un espai a l’enoturisme català.

Xavier Agell, coordinador de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), ha valorat “l’adaptació i persistència dels cellers” per mantenir aquests premis malgrat el context derivat de la crisi de la covid-19 i les nombroses cancel·lacions, i recorda que són un procés que requereix la presència dels participants però que es desenvolupa amb total seguretat. Agell afegia que l’entrega de premis segurament coincideixi amb la campanya que s’està preparant des d’INCAVI i les denominacions d’origen vitivinícoles catalanes per difondre els vins del territori.

Per la seva banda, l’alcalde de Vilafranca Pere Regull assegurava que aquests premis sí que es faran, tot i que “no hem d’obviar que farem el que ens permetin fer i no es poden fer previsions”. L’alcalde opina que si els premis es mantenen és perquè els cellers els troben útils, fins i tot en moments de crisi i incerteses.

Regull apuntava que deu anys enrere el consum de vi català era només d’un 28%, de manera que el 72% de vi que es consumia a Catalunya era importat, i avui el percentatge de consum de vi català es troba al voltant del 40% perquè “tothom ha fet bé la seva feina encara que hi hagi hagut dues crisis importants, moviments empresarials amb grans afectacions i el míldiu”.

Per Regull els vins catalans han de transmetre qualitat i no quantitat i assegurava que “ara més que mai els vins del territori i la seva qualitat són importants, perquè si al Penedès s’apostés més per la quantitat hi hauria un canvi rellevant en la idiosincràcia del territori”.

Com els darrers quatre anys, els Premis Vinari s’emetran en directe pel canal 33 a partir d’un acord amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

FER UN COMENTARI