La Bastida impulsa l’habitatge cooperatiu a Vilafranca

0
333
Interior de l'edifici de La Borda, a Barcelona.
Imatge d'arxi de l'edifici de la cooperativa La Borda, a Barcelona. Compta amb 28 habitatges. Imatge de Lluc Miralles cedida per La Borda.

La primera iniciativa d’habitatge cooperatiu a Vilafranca del Penedès va prenent forma. La Bastida, que és el nom de l’associació que l’impulsa, està redactant ja els estatuts per esdevenir cooperativa d’habitatge i, paral·lelament, ha iniciat converses amb l’Ajuntament per explorar diferents possibilitats de cessió d’ús, bé d’algun solar reservat a Habitatges de Protecció Oficial o bé d’algun edifici a rehabilitar.

Per ara, La Bastida compta amb dotze unitats de convivència associades,tot i que encara estan oberts a acollir-ne més ja que, segons expliquen, fins que no tinguin una proposta concreta de l’Ajuntament, no podran acabar de definir quants habitatges podrà d’encabir l’edifici. “Segint l’exemple de tantes altres cooperatives d’habitatge ja en funcionament arreu del territori.

La Bastida neix sota la premissa de considerar l’habitatge com un dret i no com una mercaderia”, expliquen. És per això que en cas que finalment sumin més unitats de convivència que pisos es puguin construir, tenen previst fer una llista d’espera i en el moment que hi hagi prou socis, impulsarien un nou habitatge. A més, segons expliquen, es proposen també “anar més enllà de les parets i col·laborar activament perquè puguin aparèixer altres iniciatives semblants i el model de cooperativa d’habitatge esdevingui una alternativa clara en el nostre entorn”.

Model de convivència col·lectiva

L’habitatge cooperatiu en cessió d’ús es basa en l’organització cooperativa i sense ànim de lucre i té per objectiu proveir d’habitatge digne, a un preu assequible, a les persones sòcies que la conformen. La singularitat d’aquest model és que la propietat de l’edifici és de la cooperativa, per tant, col·lectiva. Fent una aportació de capital inicial i pagant una quota mensual assequible, les persones sòcies poden viure indefinidament a l’habitatge i fer ús dels espais comunitaris.

A banda de permetre disposar d’un habitatge més estable que mitjançant un lloguer i amb un cost d’accés inferior que amb la compra al mercat lliure, el model de cessió d’ús aporta altres valors, com el suport mutu, l’autogestió, l’apoderament, l’arrelament al lloc on es viu, la vida comunitària, la cooperació i la corresponsabilitat.

FER UN COMENTARI