La caiguda de l’ocupació en Hoteleria frena el creixement del Baix Penedès

0
866

La Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) ha donat a conèixer les dades de l’Informe de Conjuntura Econòmica del Garraf, Alt i Baix Penedès referent al primer semestre del 2018.

Dins d’aquestes tres comarques penedesenques es donen creixements desiguals. El Garraf lidera l’increment d’ocupació (5,8% interanual en el segon trimestre de l’any), situant-se en la cinquena comarca amb més dinamisme de Catalunya, mentre que l’Alt i el Baix Penedès presenten un ritme de creixement molt més moderat (2,7% i 2,4), i se situen en unes discretes 26a i 30a posició. En total, l’àmbit penedesenc compta amb 103.788 llocs de treball, 3.764 més que fa un any.

Alentiment de l’ocupació

El segon trimestre de 2018 el Baix Penedès compta amb 26.487 llocs de treball localitzats, són 627 més que l’any anterior i és la xifra més elevada des del tercer trimestre de 2008. Així i tot, el procés de recuperació de l’ocupació s’ha alentit respecte dels dos trimestres anteriors i s’ha situat 1,6 punts per sota de la mitjana catalana (4,0%).

El sector on més s’ha notat aquest alentiment ha estat els serveis, especialment en l’hostaleria, que ha caigut un 4,7% a l’inici de la temporada d’estiu.

La construcció és el sector més dinàmic, que ha crescut el 6,8% en un any, per sobre de l’increment català, mentre que la indústria presenta un creixement destacat del 3,3%.

La modalitat de treball assalariat repeteix novament com a motor del creixement de l’ocupació. El primer trimestre de 2018 va recuperar part del dinamisme perdut en el quart trimestre de 2017, amb un increment interanual del 7,7%, però aquest torna a reduir-se en el segon trimestre de l’any fins al 3,1%, i se situa per sota de l’increment del conjunt català (4,7%). Tot i la moderació, s’hi localitzen 19.974 llocs de treball assalariat, dada a la qual no s’arribava des del segon trimestre de 2008.

El treball autònom, en canvi, presenta un comportament molt més discret, amb un increment del 0,6% al primer trimestre, i del 0,4% al segon, sensiblement per sota de l’increment català (0,7%).

L’atur cau, però es manté alt

Igual que en el conjunt de Catalunya, la reducció de l’atur al Baix Penedès es modera en relació als trimestres anteriors, si bé resulta més marcada que al conjunt català. El nombre de persones aturades és de 7.449, 313 menys que fa un any. La taxa d’atur se situa en el 15,7%, 3,9 punts menys que l’any anterior, però es manté com la més elevada entre totes les comarques catalanes. La indústria, la construcció i l’agricultura han liderat en intensitat la davallada de l’atur.

FER UN COMENTARI