La CUP demana aturar tots els macroprojectes de parcs eòlics i solars projectats al Penedès

0
1085

La CUP diu no als setze projectes d’energies renovables (parcs eòlics i fotovoltaics), vuit al Baix Penedès i vuit a l’Alt Penedès –que ocuparien 129 i 382 hectàrees, respectivament– que han entrat fins ara a la ponència d’energies renovables de la Generalitat, com també als que encara no s’han presentat però que saben que ho acabaran fent.

La diputada Montserrat Vinyets ha dit aquest dimecres des de Llorenç del Penedès que el Decret 16/2019 que els empara de manera ambigua es contradiu amb la Llei de Canvi Climàtic aprovada pel Parlament i, per tant, en demana la derogació. Al seu entendre, la implantació d’energies netes s’ha de fer “apostant pel consum local, comunitari i participatiu”, defugint els “grans oligopolis” que són els mateixos que ara estan presentant macro projectes per tot  Catalunya, i que tenen com a objectiu continuar “amb el model de lògiques expansives que hi ha hagut fins ara”. La CUP admetria que se’n fessin de més reduïdes dimensions, per a l’autoconsum, aprofitant espais ja alterats per l’activitat humana (com polígons industrials) i mai ocupant sòl urbanitzable, especialment l’agrícola. Vinyets ha recordat que un dels acords de la CUP amb ERC per recolzar la investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat és la moratòria de grans projectes; un tema sobre el qual hi va haver “molta fricció” i que finalment van resoldre de manera ambigua i interpretable de diverses maneres.

La regidora arbocenca de la CUP Maria Mestre proposa un seguit d’accions per fer-hi front, que passen per la mobilització  popular, l’acció unitària conjunta amb els grups ecologistes, l’adhesió al manifest promogut pels ecologistes, definir també una estratègia conjunta de territori i aprovar mocions als ajuntaments d’oposició al Decret 16/2019, com ja han fet els de Vilafranca i de l’Arboç, aquest darrer, amb un informe desfavorable a l’únic dels projectes (de plaques solars) al qual la ponència de renovables ha donat el vistiplau. Un projecte que ocuparia 8 hectàrees, davant la Cristalera. Així mateix, l’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys ha aprovat la suspensió de llicències durant un any amb l’objectiu de modificar el planejament urbanístic municipal per frenar aquesta mena de projectes.

Pau Batlle, de SOS Penedès, ha denunciat que després de molts intensos debats per redactar el Pla Territorial del Penedès, “no s’hi parla de com introduir les energies renovables”, i considera que “s’hi haurien de posar unes condicions molt concretes per què n’hi hagi”. La seva idea seria “fer un territori des de baix, amb l’administració”, i no a la inversa i “fent un tractament hipòcrita del territori”.

FER UN COMENTARI