La CUP exigeix “reconstruir el país des del territori” i combatre la concentració de la riquesa

0
550

Aquest matí la Candidatura d’Unitat Popular-Un nou cicle per guanyar (CUP) ha presentat les seves propostes en matèria econòmica, social i laboral de cara a les eleccions de diumenge. Vanesa Rafecas, membre de la CUP de Vilafranca, explicava que el sistema econòmic actual és “caduc, ineficient i poc respectuós” i apuntava que l’actual preu del raïm “no sabem si ens fa riure o ens fa vergonya”. Els cupaires han assegurat que les seves propostes són “realistes i factibles” i posen al centre el sector agroalimentari “per desmarcar-nos de l’especulació immobiliària i del turisme de baixa qualitat”.

En referència al Penedès, el regidor de la CUP a Vilafranca Noel Viñas recordava que l’actual govern de Junts i ERC no ha desplegat encara la vegueria, cosa que impedeix “reconstruir el país des del territori”. Viñas destacava que el desplegament no es va fer al 2017, quan es va aprovar la vegueria Penedès, ni al 2018, quan l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, va ser nomenat delegat territorial.

Equilibrar la distribució de la riquesa i augmentar el salari mínim

El diputat de la CUP al Congrés, Albert Botran, ha explicat que el seu partit vol combatre la concentració de la riquesa mitjançant l’aprovació de mesures fiscals, proposar un nou Estatut dels Treballadors, reduir la jornada laboral a les 30 hores i aprovar un salari mínim interprofessional de 1.239 euros i nacionalitzar sectors econòmics estratègics com l’aigua, l’energia, el transport o les telecomunicacions.

Botran també destacava que cal recuperar més de 75.000 llocs de treball i impulsar la creació de cooperatives a través de l’economia social i solidària. A més, els cupaires troben essencial derogar les reformes laborals del 2010 i 2012 impulsades pels governs del PP i el PSOE, ja que “han suposat la precarització i temporalització de les feines i uns salaris que cronifiquen la pobresa”. La CUP recorda que al territori l’atur és el més alt de la Unió Europea, ja que arriba al 40%; i apuntava que les dones migrades són les usuàries d’un de cada cinc contractes temporals.

Finalment, asseguren que s’ha de garantir una reindustrialització “que generi llocs de treball de qualitat a la vegada que s’impliqui en la transició ecològica i la lluita contra el canvi climàtic”.

FER UN COMENTARI