La CUP va fer dilluns a la tarda una roda de premsa davant l’Ajuntament de Gelida per fer explícita la seva oposició al projecte de l’Agroparc que vol fer el Grup Ametller Origen entre Gelida i Sant Llorenç d’Hortons. Hi van ser presents el regidor Quim Navales, la diputada Laia Estrada i diversos membres de la Plataforma Stop Agroparc.
Navales va focalitzar bona part de la seva intervenció a exposar les contradiccions d’ERC, que actualment té l’alcaldia de Gelida. Esquerra va liderar la mobilització de rebuig al polígon de Can Joncoses, que comptava amb el suport de l’Ajuntament (governat aleshores pel PSC) i de la Generalitat. També portava al seu programa electoral de 2019 que “volem conservar l’entorn que tenim” i que “la pressió del Baix Llobregat no malmeti el futur del poble”. Ara, en canvi, Navales assegura que el projecte de l’Agroparc “l’ha liderat l’Ajuntament” presidit per Lluïsa Llop, a qui demana que “torni a les posicions inicials i deixi de ser còmplice” del que consideren “un frau democràtic”. En definitiva, demana “que escolti el poble i no els que volen trinxar el territori”.
La diputada cupaire Laia Estrada ha contextualitzat l’Agroparc amb el conjunt de projectes “de la vella recepta neoliberal” que “especula per afavorir unes elits” i “atreure inversions que no són res més que fum”. Estrada ha assegurat que “aquí no hi ha un projecte relacionat amb l’agricultura ecològica” sinó que “aposta per l’agrobusiness”. La CUP, en canvi, apostaria per un parc agrari impulsat des de l’administració pública.
Per intentar aturar-ho, hi ha presentat al·legacions però també confia en la mobilització popular, que ja ha aturat altres projectes.
Finalment, l’ecologista Jordi Asensi ha recordat que la zona on es projecta l’Agroparc és un connector ecològic entre les muntanyes de Montserrat i el parc del Garraf, que a més és espai preferent de caça de l’àliga cuabarrada, una espècie protegida que “segur que marxarà perquè es retira dels llocs on hi ha més pressió humana”, i allà s’hi preveuen unes instal·lacions de 256 ha, un miler de treballadors, visitants, hivernacles. etc.