La CUP i Som VNG facilita aprovar les Ordenances però frenen la pujada del 20% de la brossa

0
1158

El ple de l’Ajuntament ha aprovat avui dilluns les Ordenances Fiscals per al 2019, amb el vot a favor del govern de CiU-ERC, l’abstenció de la CUP i Som VNG i el vot en contra del PSC, el PP i els regidors no adscrits (ex-Cs) Francisco Álvarez i Carmen Reina. La CUP i Som VNG van accedir a facilitar que s’aprovessin (en segona votació, gràcies al vot de qualitat de l’alcaldessa) a canvi que no s’hi inclogués l’intent del govern local d’augmentar un 19,4% la taxa de les escombraries. La regidora d’Hisenda Olga Arnau va dir que amb aquest augment es cobria tan sols una quarta part de l’increment necessari de la taxa per cobrir el cost del servei. Però hi ha una auditoria pendent per conèixer-se el cost del servei, tal com van recordar alguns grups de l’oposició. Una auditoria encarregada per l’Ajuntament al febrer, però que no s’ha fet. “Hem demanat les responsabilitats corresponents”, va dir l’alcaldessa Neus Lloveras.

Sigui com sigui, ara per ara no hi haurà increment del preu de la brossa, perquè cap grup de l’oposició hi va donar el vistiplau. El que sí que pujarà serà un 5% l’ús de l’ocupació de la via pública, ja sigui per terrasses de bar o per activitats lúdiques i festives, paerades de fires i altres activitats que es facin al carrer. No es va concretar exactament a quines activitats afectaria la pujada, tal com va demanar el PSC.

Álvarez considera que les Ordenances “penalitzen” i es “maltracten” qui es vol guanyar la vida. Reina creu que “amb millor gestió del servei no faria falta” pujar el 20% la brossa. A Carlos Remacha (PP) li dona la sensació que “el que deixen de recaptar per l’IBI ho volen recaptar per una altra banda”, en al·lusió a la rebaixa de l’IBI aprovada a finals de setembre, i que serà d’aplicació en l’exercici 2019.

Enver Aznar (Som VNG) i Josep Asensio (CUP) es mostren partidaris que en la taxa de la brossa, qui més generi, més pagui, i qui menys generi, menys pagui. La CUP no entén que es vulgui apujar la brossa quan hi ha pendent l’auditoria per calcular el cost del servei.

Juan Luis Ruiz (PSC) va dir que les taxes de 2019 “només tenen un afany recaptatori” perquè “no hi ha cap projecte polític lligat a l’increment”.

Olga Arnau va replicar que no hi ha un increment general de les Ordenances sinó que amb el bloqueig de l’increment de la brossa, tan sols s’apuja el de l’ocupació de la via pública. La resta, estarien congelades: “apliquem una pujada mínima”.

FER UN COMENTARI