La CUP Penedès denuncia “traves administratives” en els empadronaments

0
794

La territorial penedesenca de la CUP impulsa la campanya “L’empadronament és un dret, no una cursa d’obstacles”, amb la qual vol denunciar les traves administratives i la manca de protocols unificats per empadronar les persones que arriben a viure a un municipi. El dimecres 8 de juliol, a les 8 del vespre, faran una concentració de protesta a la plaça de la Vila de Vilafranca.

El vilafranquí Txus Magallon denuncia que “cada administració aplica un criteri diferent per excloure” tant les persones sense sostre, com qui fa ocupacions il·legals, com també persones sense cap documentació que acrediti la seva identitat. També denuncia que l’administració “associa vulnerabilitat amb delinqüència, quan no està demostrat empíricament que sigui així”, i que “sovint es fa servir el padró com a filtratge, quan el padró només és aixecar acte de la realitat social de qui viu a la vila”. Magallon diu que de les 72 persones que s’han posat en contacte amb la CUP, 41 van tenir dificultats per empadronar-se a Vilafranca: “hi ha persones de nacionalitat espanyola, de fora, gent que porta 12 i 14 anys aquí, una família que es va casar a la vila fa dos anys i estan sense padró, etc.”

Mireia Bosch, regidora a l’Ajuntament de Mediona, explica que quan la CUP va entrar al govern de l’Ajuntament medionenc “vam revisar els protocols i hi ha bastantes dificultats administratives, en un procés que ha de ser fàcil. Per exemple, el formulari “conté preguntes que estan impregnades d’ideologia i que no es poden fer en el context d’empadronament, com ara si era conscient que estan ocupant il·legalment i es pot aviar la policia”. On té responsabilitats de govern, la CUP canvia el formulari preguntant “només l’imprescindible per a l’empadronament”. La també regidora Aina Llotge explicita que no hi ha un protocal clar de passos a seguir, sinó que cada administració fa el seu i sovint “està a mans de la secretària i de l’administrativa del moment”.

El padró és, a més, la porta d’entrada a la concessió d’ajuts, a l’accés a l’escola, la sanitat, entre altres.

FER UN COMENTARI