La setmana passada el ple de l’Ajuntament aprovava el Pla de Biblioteques i Lectura Pública 2018/20 obrint així la porta a l’ampliació de la Torras i Bages o a la construcció d’una nova biblioteca. Aquesta setmana la CUP ha demanat al govern que es comprometi fermament amb aquest pla i que de cara als pressupostos del 2019 inclogui una partida per a la construcció d’una nova biblioteca i comenci rondes de contactes amb grups i entitats per estudiar la millor ubicació.

El regidor Marcel Martínez denuncia que l’anunci que va fer l’alcalde en el mateix ple mostrant la intenció de constituir una comissió tècnica per estudiar el cas “és una maniobra ideada pel govern com a estratègia de dilació per no haver de comprometre el pressupost públic de 2019 i anar retardant una necessitat urgent com és una nova biblioteca”.

Des de la CUP recorden que l’aprovació del pla arriba tres anys tard i “gràcies a l’oposició que els ha fet memòria de les seves obligacions”, a la vegada que denuncien que la “inoperància del govern” ha portat a un servei bibliotecari infrafinançat en tots els nivells tant en personal, com en manteniment i en despesa corrent. Expliquen que a Vilafranca la despesa corrent municipal per habitant és de 5,4 €, en canvi la mitjana catalana és de 8,5, que les biblioteques de la Diputació de Barcelona, en ciutats de mida similar, es financen de mitjana en un 44% per part de la Diputació i en un 55% per part dels ajuntaments, mentre que a Vilafranca aquest percentatge és de 61% a 38%, i que el pressupost total destinat a manteniment a la vila és tretze punts inferior al de la mitjana del país. “No podem tenir un pla per al segle XXI amb serveis i infraestructures del segle XIX. Els objectius del pla no es podran assolir amb la manca de compromís i finançament actual”, conclouen.

A banda de l’infrafinançament, des de la Candidatura d’Unitat Popular també assenyalen que actualment a la vila hi ha 24m2 de biblioteca per cada mil habitants, quan la mitjana catalana és de 53 m2. És per això que reclamen que l’ampliació o construcció d’una nova biblioteca no es demori més en el temps. “Actualment la biblioteca deixa d’oferir serveis bàsics com l’ampliació del fons bibliogràfic, una aula d’ofimàtica amb condicions, sales de treball…” manifesta Martínez.

A més de reclamar que el pressupost 2019 inclogui una partida per a l’ampliació o construcció d’una nova biblioteca, des de la CUP es demana a l’equip de govern que comprometi al voltant d’un 1% del pressupost municipal a serveis bibliotecaris (actualment hi destina un 0,6%) i que la comissió de lectura que el regidor de lectura va anunciar que es crearia estigui formada per persones de consens per part de tots els grups polítics.

FER UN COMENTARI