La Defensora de la Ciutadania de Vilanova posa l’accent en els problemes de la via pública

0
240

La Defensora de la Ciutadania Núria Plana va presentar dilluns la memòria d’activitat de 2018 al ple de la Corporació i, més enllà de citar els quasi 200 expedients que va tenir oberts, va alertar que els carrers de Vilanova són plens de perills per a les persones més vulnerables. Sense ser gens exhaustiva en la seva explicació, la síndica va exposar alguns exemples dels problemes de la via pública, a voltes per deixadesa municipal, en altres ocasions per incivisme.

La síndica vilanovina va començar dient que la rambla Principal té molts espais ocupats, ja sigui per terrasses, per anuncis de restaurants, per mainada que hi circula en patinet, bicicletes… i que “la majoria de la gent gran té dificultats per moure’s pels llocs més concorreguts”. També va parlar del “mal estat de la via pública”, en el sentit de voreres “rebentades” per les arrels dels arbres, manca d’il·luminació suficient en molts barris, incivisme als contenidors de les escombraries o també les caques de gos deixades al carrer.

També afectant la mobilitat de la gent hi ha les deficiències del transport públic urbà, “dominat per unes empreses refractàries a canviar i que no serveix pels que viuen als afores” ja que no van directe al centre sinó que poden arribar a fer “una ruta turística de tres quarts d’hora” i als caps de setmana s’acaba molt d’hora. A més, l’existència d’uns autobusos “molt voluminosos” impedeix arribar per determinats carrers.

Això a banda, la Defensora de la Ciutadania també va treure al problemàtica de l’habitatge: gent gran que busca un pis de dimensions reduïdes, a un preu de lloguer “assequible” i que els és molt difícil de trobar-lo. O els problemes de l’excés de soroll a la nit quan hi ha concerts, que per solucionar-ho proposa “repartit més per la ciutat” els llocs on es fan els concerts i “controlar més els horaris”. Finalment, Plana va demanar a l’Ajuntament que apaivagués “l’angoixa” de la gent que presenta reclamacions almenys donant-los resposta, encara que sigui sense la solució definitiva, en el termini preceptiu d’un mes.

En el torn de paraula dels regidors, Carlos Remacha (PP) va reclamar més inversió en voreres i calçades, així com adoptar mesures “contra qui embruta espais públics o destrossa mobiliari urbà”. Enver Aznar (Som VNG) creu que cal “reconvertir la ciutat en un espai més amable”. Olga Arnau (ERC) va dir que el segon motiu amb major nombre de queixes és per qüestions tributàries i de recaptació. Josep M. Domènech (CUP) creu que “si tothom que tingués un problema d’habitatge s’adrecés a la Defensora, el seu informe tindria moltes més pàgines”. Teresa Llorens (PSC) va posar l’accent en les “situacions caòtiques” que es donen a les entrades i sortides de les escoles, la “sobreocupació” de la rambla i els dèficits del transport urbà i interurbà. I Blanca Albà (JxC) va dir que si no es tenien busos urbans elèctrics i més petits era per problemes econòmics, va admetre que calen més agents cívics i va anunciar, entre les solucions, l’obertura d’un nou aparcament a la ronda Ibèrica, el nou contracte de l’enllumenat públic que suposarà la renovació de totes les lluminàries i fer més segurs els camins escolars.

FER UN COMENTARI