La sisena edició dels Premis Vinari, concurs organitzat per Vadevi que busca donar a conèixer els millors vins catalans de l’any, es va celebrar el passat divendres a l’Auditori municipal de Vilafranca; amb la presència d’autoritats polítiques de la zona, personatges públics i membres rellevants del món de la viticultura.

Els vins, provinents de 250 cellers, competien en un total de dotze categories, i cadascuna d’elles consistia en un Vinari d’Or, tres Vinaris de Plata i cinc Vinaris de Bronze. D’altra banda, també es concedia un reconeixement a una vida dedicada al món del vi, el premi a la millor etiqueta, el premi al celler que obtenia més vins premiats, els Vinaris Especials a les DO (que recullen els tres millors vins de cadascuna de les Denominacions d’Origen de Catalunya) i el Vinari especial a la producció ecològica.

El millor dels millors

El premi al millor vi de l’any va ser pel Cérvoles Blanc 2016, de la DO Costers del Segre i elaborat per Tomàs Cusiné, enòleg de dilatada experiència i propietari dels cellers Tomàs Cusiné, Castell del Remei, Cérvoles Celler i Cara Nord.

El Cérvoles Blanc 2016 és un vi de criança elaborat a partir de les varietats de macabeu i chardonnay, i emmarcat en un cultiu de vinya 100% ecològica. També s’ha endut el Vinari Especial de la DO de Costers del Segre i l’Or en la categoria de Blancs amb criança; i a més la DO Costers del Segre ha estat la DO amb més premis acumulats.

El jurat dels premis, format per una vuitantena de professionals provinents de la comunicació, l’enologia, la distribució i exportació, la sommelieria i l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), va qualificar els vins a partir d’un tast a cegues realitzat el passat mes de maig a la seu de l’INCAVI a Vilafranca i els va reavaluar en una jornada aquest setembre al Celler de Rubí.

El Penedès, territori destacat

El Penedès també ha obtingut premis rellevants: el premi al Gran Vinari Escumós ha estat guanyat pel Cava Guilera Nature Gran Reserva 2009, de la cava Guilera de Lavern i elaborat a partir del trident varietal autòcton i bandera del cava; el macabeu, el xarel·lo i la parellada. Aquest candidat també s’ha endut l’or en la categoria d’escumosos d’Antigues Reserves.

El premi Vins i Licors Grau a la Trajectòria Professional ha estat atorgat a Antoni Mata Casanovas del Celler Recaredo de Sant Sadurní. Antoni Mata, juntament amb el seu germà Josep, forma part de la segona generació del celler, que ha estat elaborant cava durant més de sis dècades.

El Millor Blanc Jove ha estat per un xarel·lo de la DO Penedès, el Can Bas Xarel·lo 2017 de Can Bas Domini Vinícola; i el Millor Rosat Jove ha estat pel Posidonia 2017 de Sumarroca.

També cal destacar els reconeixements dels Vinaris d’Or destinats als escumosos: el Cossetània Brut s’enduu el guardó d’Escumosos Joves, amb una criança mínima de 9 mesos; l’Escumosos Reserva va ser per Vallformosa Cava Col·lecció Brut Reserva, amb una criança mínima de 15 mesos; i el Cava Lola Rosé Pinot Noir Reserva es va quedar amb l’or dels Escumosos Rosats.

Finalment, el Cava Joan Colet Rius Gran Reserva de Sant Sadurní ha obtingut l’or en la categoria d’Escumosos Gran Reserva.

A més, la DO Penedès també va obtenir dos Vinaris de Plata pels seus blancs joves (el Duc de Foix Xarel·lo 2017 de Covides i el Muscat 2017 de Can Bas Domini Vinícola) i dos bronzes el Malvasia de Sitges 2017 de Bodegas Torre del Veguer i el Freyé Xarel·lo Chardonnay 2017 de Domènech Vidal); i en categoria dels  Blancs amb Criança va obtenir un Vinari de Plata pel Tardatio Blanc de Noir 2017 de Clos dels Guarans i quatre bronzes pels Can Bas La Creu 2017 i Can Bas La Romana 2016 de Can Bas Domini Vinícola, el 77 Veremes de Xarel·lo 2016 de Caves Miquel Pons i el X&XV del 2017 de Bodegas Torre del Veguer.

En rosats, la DO també ha tingut la plata pel Freyé Syrah Sumoll 2017 de Sumarroca i tres bronzes pel Rosat d’Anyada 2017 de Pere Olivella Galimany; el Merlot 2017 de Rovellats i el Terra Terrae Rosat 2017 de Covides.

En la categoria més complicada per la zona, els negres, la DO Penedès ha aconseguit dos bronzes en la categoria dels joves: el Jean Leon 3055 Merlot-Petit Verdot 2016 del Celler Jean Leon i el Black 2016 de MontRubí; i també un Vinari de Plata pel Caus Lubis 2004 de Can Ràfols dels Caus i tres bronzes amb el Gran Prínceps Tinto 2014 de Canals i Munné i el Reserva Martí 2011 i La Milana 2014 d’Albet i Noya en la categoria de Negres de Guarda.

En vins dolços i en escumosos la DO Penedès i la DO Cava es van endur una gran quantitat de guardons, que es poden consultar en aquest enllaç.

 

(Imatge dels Premis Vinari 2018: Jordi Play)

FER UN COMENTARI