Foto: DO Penedès

El ple del Consell Regulador de la DO Penedès ha aprovat aquesta setmana el seu Pla Estratègic 2021-2030 el qual defineix les línies mestres de treball i les accions a desenvolupar en el futur de la Denominació d’Origen Penedès, tant en viticultura com en l’elaboració dels vins Penedès.

Entre els objectius aprovats en aquest pla, destaca el compromís que a partir de la verema del 2025, el 100% del vi ja sigui ecològic i que, paral·lelament es vagi avançant perquè la DO Penedès pugui esdevenir una DO Qualificada (DOQ) per tal de reconèixer la qualitat i l’excel·lència dels seus vins. Els cellers que vulguin pertànyer a aquesta DOQ  hauran de complir diversos criteris, com ara un mínim de 10 anys a la DO Penedès, que el vi comercialitzat estigui embotellat des dels cellers inscrits i ubicats a la zona geogràfica delimitada, que comptin amb un sistema de control des de la producció fins a la comercialització o que disposin d’una delimitació cartogràfica per municipis.

Un dels altres punts rellevants del Pla Estratègic és la destinació única de les vinyes a elaborar vins DO Penedès (fins ara una mateixa vinya es pot destinar a diferents denominacions d’origen que comparteixen territori).

Aposta per la varietat moneu

En els pròxims anys la DO Penedès també es proposa potenciar varietats recuperades com la moneu i erigir-la en una varietat de referència en els vins negres elaborats dins de la denominació. Es tracta, expliquen, d’una aposta pel patrimoni vitivinícola del territori. Davant el canvi climàtic, la DO manifesta la seva voluntat per implantar plantes més resistents a la sequera i de maduració més tardana, sense descartar varietats com  el sumoll negre, la garnatxa negra, la carinyena i d’altres negres que ja estan plantades.

Finalment, dins d’aquesta obertura, la DO Penedès inclou la incorporació de noves tècniques d’elaboració com són les dels vins amb mínima intervenció. Per tal d’emparar a aquests tipus de vins de qualitat, es crearà una comissió de treball i un comitè de tast per definir les paràmetres específics i establir controls analítics necessaris.

FER UN COMENTARI