La Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní suspira per recuperar la normalitat

0
543
Festa del brot, a Espiells (foto: Aleix Jove).

La Festa de la Fil·loxera va donar diumenge el tret de sortida als actes del 40è aniversari, amb el Dinar del Brot a l’Ermita d’Espiells, prop de la vinya on el mes d’octubre de 1887 es va detectar el primer cep infectat al Penedès per una fil·loxera. Durant l’acte s’hi va presentar el cartell, el programa i la samarreta oficial de l’edició de 2021. El cartell és obra de Marta Cuscó, la samarreta de l’aniversari l’ha feta Carles Canals i el programa imprès inclou un còmic dissenyat per Albert Carbó.

Còmic en deu fascicles

Albert Carbó mostra la primera entrega del còmic de la Fil·loxera.

El còmic és, de fet, la novetat més important. Es titula “El batec d’un poble” i és una aposta de present i de futur que tindrà deu capítols, un per cada any entre el 40è i el 50è aniversari de la Festa. D’altra banda, Canals assegura que amb el disseny de la samarreta “he buscat transmetre-hi la força d’aquesta Festa amb una perspectiva abstracta de la Fil·loxera gran i amb el lema: Som la Plaga!, una frase que trobo que representa la força del nostre poble i de la nostra gent quan ens unim als carrers sota el foc, amb tot tintat de groc, o saltant a la plaça de l’Església amb el mocador ben amunt al ritme de la música, crits, salts i cava”. Pel que fa al Cartell, representa la plaça de l’Església amb el triomf final sobre la plaga.

L’Associació Festa de la Fil·loxera està treballant per tornar a celebrar la Festa els dies 7 i 8 de setembre, recuperant el seu format tradicional després inscripcions per participar-hi, a través del web www.festadelafiloxera.cat i també presencialment el 22 de juliol, de 6 a 8 de la tarda al Casal d’Entitats. D’altra banda, els cursos de foc obligatoris per a nous participants seran el 23 i el dilluns 26 de juliol al vespre i, a partir del 31 d’agost hi haurà els tallers infantils.

Els petits, com els grans

Precisament, una de les novetats d’aquest 2021 recau en la Festa de la Fil·loxera infantil que, en cas de poder-se celebrar, modificarà el seu recorregut i farà el mateix que ja es fa la Festa del dia 8 a la nit, començant al capdamunt del carrer Raval i finalitzant a la plaça de l’Església.

El lema de la Festa 2021, Som la Plaga!

Una altra novetat del 40è aniversari serà la inclusió dels ceps a la petada final de l’Escampada del dia 7, on petaran amb el seu tradicional foc vermell simulant la infecció després de l’arribada de la plaga.

4 de setembre: Espai Fil·loxera

El primer gran acte de les Fires 2021 serà l’Espai Fil·loxera, que se celebrarà el dissabte 4 de setembre a l’Era d’en Guineu. Durant el dinar hi haurà activitats dirigides a la mainada: activitats aquàtiques, una tamborinada i dos espectacles. A la nit hi haurà una fira gastronòmica per celebrar el Sopar de la Gàrgola, seguida del concert de The Aguateques i d’una sessió dj.

L’inici dels actes del 40è aniversari de la Festa de la Fil·loxera ha coincidit amb el relleu a la presidència de l’Associació Festa de la Fil·loxera, que ara ostenta Èric Rojano en el lloc de Montse Vallverdú. També formen part de la comissió Xavi Roig (secretari), Xavi Jarque (tresorer), Raül Duran (material  i logística), Laura Sánchez (inscripcions), Ciscu Ruiz (publicitat), Joan Àguila i Maria Cantí (botiga), Laia Albiol (formacions), Èdgar Mata (comunicació) i Marcel Martínez (gestió de socis i tresoreria).

FER UN COMENTARI