La fil·loxera gran de Sant Sadurní es restaura per primer cop de dalt a baix

0
856

L’Associació Festa de la Fil·loxera treballa per recuperar la Festa els dies 7 i 8 de setembre amb el seu format tradicional, després que l’any passat s’hagués hagut de suspendre per la covid-19. Serà el 40è aniversari de la festa i ja està planificant les opcions que tindrà de celebració en funció de la situació en què es trobi la pandèmia. Properament obrirà el procés d’inscripció per participar a la Festa, com ja era habitual.

Si finalment pot sortir al carrer, la fil·loxera gran s’hi presentarà completament restaurada. Aquest dimecres es va completar la primera restauració a fons que es fa de la figura, a la qual s’hi ha destinat 9.000 euros. En primer lloc, s’han reforçat, sanejat i millorat totes les estructures internes de ferro de la bèstia, fet que permetrà que recuperi la mobilitat a la cua, tal com tenia els primers anys. Així mateix, les altes tornaran a moure’s millor, gràcies a una major facilitat de maneig per part dels portants. Un factor important que ha destacat de la reparació el seu excap de colla, Miquel Medall, és que el fet que el xassís de ferro de l’interior de la cua ara es pot separar del de la part del davant, permetrà separar la peça en dos, entrar a dins a fer reparacions sense problema i també afavorirà que la fil·loxera es pugui desplaçar a actuar a altres poblacions sense haver de contractar un tràiler per portar-la.

Tota repintada

En acabar els arranjaments interiors, constructors del Taller Sarandaca es van desplaçar dimarts i dimecres al pati de la Fassina de Can Guineu per acabar de polir tots els exteriors, llimar on fes falta, tapar forats que s’havien fet amb el temps o durant la reparació de l’estructura, s’ha reforçat tota la capa de fibra de vidre i, finalment, s’ha repintat tota. Una restauració a fons, com no s’havia fet mai. La fil·loxera gran pesa 450 quilos, té set metres de llargada i quasi cinc d’amplada, amb les quatre ales esteses i una quarantena de punts de foc.

D’altra banda, el mateix taller Sarandaca està treballant en la restauració de les 30 fil·loxeretes (s’ha millorat la seguretat dels dos punts de foc, s’ha reparat la coberta i s’han repintat) i acaba de fer dos capgrossos nous dels ceps i n’ha restaurat un altre.

FER UN COMENTARI