La Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona ha presentat al jutjat de guàrdia de Vilafranca una querella contra els dos últims alcaldes de Puigdàlber per haver permès la destrucció d’uns nius d’oreneta que hi havia a una façana d’un edifici que va ser enderrocat. L’acusació pública atribueix a David Masdeu Vallès i Miguel Vallès Esteve un delicte contra la fauna, un altre de prevaricació administrativa i un últim de falsedat documental.
Segons la querella del fiscal Miquel Àngel Pérez de Gregorio, avançada per ‘El Periódico de Catalunya’ i confirmada per l’ACN, el 2016 els Agents Rurals van elaborar un cens de nius d’un tipus d’oreneta (Delichon urbicum) en aquesta població, constatant l’existència de 32 d’aquests refugis a la façana del magatzem de Cal Ferran, al camí de Bellavista. Aquesta colònia d’aus era controlada pels agents des del 2012 fins al punt que, al gener del 2018, fora del període de nidificació, van fer un reportatge fotogràfic dels nius.
L’oreneta de l’espècie avió comú està protegida per la llei. Aquesta situació comporta que no es pot realitzar cap actuació que pugui perjudicar aquestes aus en el seu període reproductiu, com retirar o destruir nius. Per poder fer-ho es requereix una autorització de la Generalitat.

El 27 de març del 2017, després dels informes de l’arquitecte municipal sobre despreniments espontanis al magatzem de Cal Ferran, l’alcalde de Puigdàlber en aquell moment, David Masdeu, va signar un decret pel qual es declarava l’immoble en ruïna. Mesos després, al novembre, la junta del govern local, “sense tenir en compte i amb el ple coneixement que necessitaven l’autorització de la Generalitat”, va aprovar adjudicar l’execució de l’enderroc de la finca a una empresa, relata el fiscal.

Els agents van efectuar els dies 9 i 12 de gener del 2018 una inspecció ocular de la façana i van comprovar que hi havia nius. Però mesos després, el 18 d’agost, van poder observar que el magatzem s’havia destruït. Arran de la seva investigació, es va poder determinar que les obres s’havien realitzat el 17 i 18 d’abril, “en plena època de nidificació i cria de pollets”, detalla l’acusació. Quan els Agents Rurals van demanar explicacions, el successor de Masdeu, Miquel Vallès, va respondre a través d’un document oficial que la demolició es va fer “fora de l’època de cria” i a la fi del 2017, “amb ple coneixement d’estar faltant a la veritat “, subratlla el fiscal.

FER UN COMENTARI